Zvyšují mobily riziko rakoviny? Další výzkum říká, že ano

Časté používání mobilních telefonů zvyšuje o 50 % vznik rakoviny příušních žláz. Vyplývá to z nové studie epidemioložky Siegal Sadetzkiové z univerzity v Tel Avivu, která byla publikována v prosincovém vydání odborného časopisu American Journal of Epidemiology. Konkrétně se jedná o vyšší riziko vzniku rakoviny největší slinné žlázy, která se nachází mezi horní čelistí a uchem, kde se běžně drží mobilní telefony.

Výsledky tohoto výzkumu vnášejí další zmatek do dosavadní odborné debaty o zdravotních dopadech záření z mobilních telefonů. Řada jiných studií v minulých letech riziko rakoviny spojené s mobilními telefony vyvracela, jiné hovořily o malém, ale existujícím riziku.

Například Britský program pro zdravotní výzkum v oblasti mobilních telekomunikací loni zjistil, že neexistuje spojitost mezi rakovinou mozku a krátkodobým používáním mobilních telefonů. U dlouhodobého používání byly však výsledky nejasné. Další loňský výzkum profesora Kjelal Milda ze švédské Orebro University potvrdil, že používání mobilního telefonu po více než deseti letech zvyšuje riziko vzniku rakoviny mozku a největší je toto riziko u dětí, kterým se ještě vyvíjí lebka.

V roce 2006 publikoval American Journal of Epidemiology jinou švédskou studii, která pro změnu nenašla spojitost se zvýšeným rizikem vzniku nádorů příušních žláz. Výzkum Siegal Sadetzkiové měl naprosto opačné výsledky. Sadetzkiová tvrdí, že Izraelci si osvojili telefonování z mobilních telefonů mezi prvními a používají je velmi často. Jsou tedy vystaveni záření více než některé jiné národy. Největšímu riziku podle ní čelí častí uživatelé mobilních telefonů a děti.

„I když si myslím, že tato technologie nadále zůstane, věřím, že je třeba podnikat jistá opatření za účelem snížení zdravotních rizik,“ vysvětluje Sadetzkiová. Doporučuje používání pouze hands-free zařízení, případně držení telefonu od těla a uskutečňování krátkých a méně častých hovorů. Rodičům doporučuje omezit čas, který jejich děti tráví telefonováním z mobilu.

 

-kk-
Zdroj: InformationWeek - portál předního amerického magazínu InformationWeek věnovaný moderním technologiím a byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje InformationWeek