Správného kandidáta vám pomohou vybrat tři otázky

Být dobrý vůdce znamená mít skutečnou platformu. Dobrý vůdce musí mít vizi a také plán a strategii, jak ji naplnit. Ale to je jen východisko. Abyste zjistili, zda je osoba vhodná na vůdcovství, můžete jí položit tři otázky. Stejné otázky by měli položit i manažeři kandidátům na pracovní pozici.

První otázka zní: Můžete nám pomoci? Tato otázka může vypadat jako sobecká, ale práce vůdce či manažera spočívá v tom, že pracuje pro lidi a snaží se jim vyjít vstříc. Vůdce by nikdy neměl být člověk, který není schopný pomáhat jiným. Úspěšného vůdce, který dokáže ostatním pomoci, poznáte tak, že budete pozorovat jeho podřízené. Oni a jejich chování a pocity vám o osobě manažera vypoví hodně.

Druhá otázka je: Dokážete se postarat? Existuje totiž mnoho vůdců, hlavně ve světě politiky, kteří se nestarají. Jsou zamyšleni jen sami na sebe a do svých programů. Klíčem k tomu, jak poznat dobrého kandidáta na manažera, je sledovat, jak jedná s lidmi.

Otázka třetí zní: Dá se vám věřit? Každý vůdce, aby byl úspěšný, potřebuje talent, zkušenost a touhu pomáhat druhým. Ale aby byl vůdce účinný, měl by být bezúhonný a také dost disciplinovaný k tomu, aby dokázat splnit to, co slíbí. Jinými slovy musí být vůdce důvěryhodný.

Tyto tři otázky by vám měly pomoci najít uchazeče uchazečů.

-pk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek