Naučte se identifikovat budoucí lídry

John Sullivan, profesor managementu na státní univerzitě v San Francisku věří, že lídři se nerodí, podle něj jsou vytvářeni. Tvrdí, že existují důkazy o tom, že se lídrem může za dané příležitosti stát každý. Doporučuje proto odhodit okoukaný scénář a využívat následující techniky k identifikaci potenciálních lídrů v případě, že ve vaší firmě pociťujete jejich deficit.

- Měřte výkon. Nenechte určité dojmy diktovat názory na schopnosti vašich lidí. Někdo, kdo je vysoký, ještě nemusí být dobrým hráčem basketbalu a naopak.

- Zkuste odměny místo hodnocení výkonu. Hodnocení výkonu jsou zřídka přesným obrazem výkonu nebo potenciálu, protože je pravděpodobnost, že budou dobarveny subjektivním názorem posuzovatele. Pobídky ale často vynesou zaměstnance v pravém světle.

- Identifikujte novátorsky smýšlející jedince. V dnešním světě potřebují lídři nejen komandantskou autoritu, ale také schopnost inovace, přizpůsobivost a zvědavost. Hledejte lidi, kteří často přichází s novými, lepšími pracovními způsoby, mají přehled o inovacích a kteří poměřují svou práci s lidmi, které obdivují.

- Změna práce. Pokud se zdá být zaměstnanec zatrpklý v současné pozici, zeptejte se, co jiného by rád zkusil a dejte mu příležitost „melouchařit“ v jiném oddělení. Možná ožije.

- Nepřehlížejte zřejmé. Jen to, že je někdo tichý a mírný, neznamená, že nemá potenciál lídra. Sullivan doporučuje hledat zaměstnance, kteří s nadšením přijmou zvýšenou odpovědnost a takové, kteří mezi kolegy podněcují důvěru a jistotu.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal