Naučte se zvládat akutní stres a předejdete tak vyhoření

Manažerská pozice sebou téměř ve všech případech přináší i stres. Pokud je stresových situací po dlouhou dobu příliš mnoho nebo se zasažený pracovník neumí se stresem efektivně vyrovnat, může situace eskalovat až ke snížené produktivitě pracovníka, ke zdravotním problémům a dokonce i k syndromu vyhoření. Naučit se zdravě zvládat akutní stres a extrémně psychicky náročné situace je tedy pro člověka na vedoucí pozici zcela klíčové. V tomto článku si představíme tři tipy, jak lépe stresu čelit a předejít tak možnému vyhoření.

Ilustrační snímek

Oddělení práce a osobního života

Podle PsychCentral.com je zaprvé důležité naučit se oddělovat práci a osobní život. To bývá těžké zvláště právě v situacích, které jsou extrémní a psychicky náročné a které zaměstnávají mysl dotyčného člověka i mimo pracovní dobu. Nastavte jasné hranice a neberte si práci domů, a to především během stresového období.

Relaxace, zámy a koníčky

I když se vám může zdát, že na takové věci prostě někdy nemáte čas, musíte se snažit udržet pravidelný režim co se týče relaxace a vlastních zájmů a koníčků. Nezanedbávejte svá hobby a pravidelně aktivně relaxujte. To je extrémně důležité paradoxně v době, kdy čelíte tlakům v práci a extrémně stresovým situacím.

Změna systému

Ihned poté, co čelíte nějaké extrémně stresové situaci, zhodnoťte, jak můžete změnit nastavení systému tak, abyste se příště do těchto problémů nedostali. Můžete například změnit nastavení svých priorit, předat dotyčnou pracovní agendu svému kolegovi nebo podřízenému nebo přepracovat organizaci práce tak, aby na řešení situace pracovalo více lidí než jenom vy a tlak se tak rozložil mezi více osob. Naučte se tedy systematicky měnit procesy tak, abyste různým typům náročných situací předcházeli.

 

-mm-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central