5 tipů, jak zlepšit svoji schopnost koncentrace

Moderní doba je specifická mimo jiné vysokou mírou prokrastinace a tříštěním pozornosti pracovníků. Jsme neustále obklopeni celou řadou informačních kanálů, obrazovkami, zvuky a lidmi. Všechny tyto věci nepříjemně rozptylují naši pozornost a znemožňují nám se v daném okamžiku plně soustředit, ať už na práci nebo na jakoukoliv jinou činnost, kterou v danou chvíli provozujeme. Zde je pět tipů, jak dlouhodobě zlepšit svoji paměť a schopnost koncentrace.

Ilustrační snímek

Zapomeňte na multitasking

Podle TED.com se sice schopností pracovat na více věcech najednou chlubí celá řada pracovníků, hlavně mladších ročníků, ale ve skutečnosti se jedná o mýtus. Za „multitaskingem“ se totiž skrývá akorát chaotické skákání od jedné věci k druhé. Neprovozujte multitasking, nesnažte se ho naučit a raději se učte naplno se věnovat v daném čase právě jedné činnosti.

Zakomponujte do vaší denní rutiny prvky mindfulness

Mindfulness, flow, hluboká práce... To vše jsou termíny, které spolu souvisejí a které jsou v populárně-naučných materiálech hojně skloňovány. Ať už si vyberete jakýkoliv směr, měli byste určité prvky mindfulness zakomponovat do vaší každodenní rutiny. Učte se soustředit se na jednu věc v daný okamžik, meditujte a praktikujte hlubokou, soustředěnou práci.

Držte se svého plánu pro daný den

Na každý den byste měli mít připravený pevně daný plán, ve kterém máte na jednotlivé úkoly definovaný čas a ve kterém máte naplánovaný i určitý odpočinek. Určete si priority, pevně se svého plánu držte a nenechte se rozhodit tím, že přijdou během dne určité nečekané úkoly.

Provozujte nějakou kreativní činnost

Celá řada lidí na sebe celé roky nechá pouze pasivně působit své okolí. Abyste udrželi svoji mysl bystrou a abyste se znovu naučili se hluboce soustředit na to, co děláte, musíte váš mozek znovu naučit myslet sám za sebe a přicházet s neotřelými řešeními. V tomto ohledu je tedy dobré věnovat se pravidelně určité kreativní činnosti, například psaní, skládání hudby, malování a podobně.

Když s někým komunikujete, buďte přítomní v daném okamžiku

Jedním z okamžiků, kdy se lidé přestávají soustředit na danou chvíli, je často komunikace s ostatními. Nebuďte jenom pasivním naslouchačem a naučte se být přítomni v daném okamžiku, když s někým komunikujete.

 

-mm-

 

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com