Pět vlastností skutečného lídra

Chcete se stát manažerem a vést a inspirovat tým lidí? Nebo už manažerem jste a chcete se stát efektivnějším lídrem? Zde je pět vlastností, které musí mít každý, kdo chce být úspěšný a inspirativní vedoucí, kterého budou chtít ostatní následovat.

Ilustrační snímek

Chápavost a tolerance

Až příliš velké množství manažerů nerado vidí rozdílnosti ve svém týmu. Přitom diverzita a rozdíly v individuálním talentu hrají zcela klíčovou roli ve schopnosti týmu zvládat nové a nečekané výzvy.

Ochota zastat se svých podřízených

I když je manažer prodlouženou rukou vyššího managementu a hájí především zájmy firmy, musí se zastávat i svých podřízených a u firmy jim naopak vyjednávat co nejlepší podmínky. Jedině tak může získat důvěru a oddanost členů svého týmu.

Zásadovost a inspirace příkladem

Podle serveru Center for Creative Leadership je nemožné být dobrým a inspirativním vedoucím v případě, že kážete vodu a pijete víno. Dodržujte do detailu všechny principy, které ve svém týmu prosazujete, a pokud chcete něčeho u svých podřízených dosáhnout, nejdříve jim jděte zářným příkladem.

Smysl pro spravedlnost

Zaměstnanci jsou velmi citliví na nespravedlnost. Buďte spravedliví ke svým podřízeným, mějte stejné měřítko na všechny a náležitě oceňujte dobře odvedenou práci.

Vizionářství

Nic nepodpoří motivaci týmu jako společná vize, která pomáhá nasměrovat jednotlivé pracovníky v jejich každodenní práci. Nabídněte proto členům týmu nějakou vizi nebo společný cíl, za kterým mohou společně jít.

 

 

-mm-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership