5 psychologických triků, jak přesvědčovat a motivovat své podřízené

Schopnost přesvědčovat ostatní lidi a dostat je na „vaší stranu“ je pro vedení lidí zcela nezbytná. Někdo má přesvědčovací schopnosti od přírody, většina z nás na nich však musí pracovat. Naštěstí nám v tomto ohledu může pomoci věda, která nás zásobuje poznatky o tom, jaké psychologické triky můžeme při přesvědčování a motivování druhého člověka použít.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Open Forum.

Buďte osobní

Člověk, kterého se snažíte přesvědčit, musí vidět, že se chováte autenticky a že se nesnažíte být nikým, kým nejste. Bavte se o vašich koníčcích a společných zájmech, nebo se zkrátka jiným způsobem dostaňte s dotyčným na „stejnou vlnu“.

Řekněte, co chcete

Upřímnost, přímost a absence snahy chodit okolo horké kaše většinou na lidi působí kladně, protože vidí, že se je nesnažíte tahat za nos. Buďte upřímní a řekněte napřímo, co chcete.

Umožňete, aby se daný člověk cítil dobře, že vám pomůže

Musíte celou věc podat tak, aby měl daný člověk dobrý pocit z toho, že udělá to, co po něm chcete. Toho docílíte například tím, že mu řeknete, že on jediný je schopen tuto věc udělat a že na něj všichni spoléháte.

Používejte pozitivní slova

Každá věc se dá říci více způsoby. Používejte ty, ve kterých dominují pozitivní slova odkazující k akci, ke spolupráci, ke změně, vylepšení, posunu. Vyvarujte se negativních slov.

Dejte dotyčnénu falešnou možnost výběru

Lidé jsou neradi zatlačeni do kouta. Chtějí si myslet, že oni sami se rozhodli danou věc udělat. Vždycky byste tedy dotyčnému měli dát možnost volby, ale druhou možnost můžete podat tak, abyste měli jistotu, že se daný člověk určitě rozhodne pro to, co po něm chcete vy.

 

-mm-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum