Jak skoncovat se zlozvyky a naučit se disciplíně

Leadership a osobní rozvoj jdou nerozlučně ruku v ruce. Člověk, který nemá potřebnou sociální inteligenci a potřebné komunikační vlastnosti dříve nebo později narazí ve svém profesním postupu na strop a nemůže být úspěšným vedoucím. Inspirativní manažer naproti tomu umí pracovat sám se sebou, umí se zbavovat svých zlozvyků a vyznává určitou disciplínu. Jedině tak může být inspirací pro své podřízené a jedině tak je dovede motivovat. V dnešním článku se podíváme na to, jak se dlouhodobě zbavit svých špatných zvyků, jak se naučit disciplíně, jak se posunout kupředu a být tak inspirací pro své okolí a pro své podřízené.

Ilustrační snímek

Krok po kroku

Jak skoncovat se špatnými návyky jednou provždy? Cesta nevede přes náhlé, překotné změny, ale přes menší kroky. Mnoho lidí si například dává novoroční předsevzetí. Řada z nich si usmyslí, že hned po Silvestru budou chodit třikrát týdně cvičit, dvakrát týdně po ránu běhat, začnou jíst podle kalorických tabulek, budou si ke svačině dávat zeleninu, přestanou kouřit a skončí s alkoholem. Většina z těchto nadšenců se v únoru vrátí ke všem těmto zlozvykům.

Jak ale uvádí PsychCentral.com, změna návyku je běh na dlouhou trať a lepším způsobem je postupovat po menších krocích. První měsíc začněte jenom běhat. Další měsíc upravte svůj jídelníček. Nechte každou změnu zapustit kořeny. Ať už se snažíte měnit jakékoliv své návyky, postupujte pomalu a po krocích.

Konkrétní cíle

Druhou zásadní poučkou v překonávání zlozvyků a naučení nových návyků je dávání si konkrétních cílů. Neřekněte si pouze „budu zdravěji jíst“„budu více pracovat“, „zvýším svoji výkonnost“. Co konkrétně budete kdy jíst? O kolik budete více pracovat a kdy budete vstávat? Kolik nových klientů seženete a jak tohoto plánu docílíte?

Určujte si postupné cíle, rozdělte si váš plán na kroky a po těch postupujte jako po schodech vzhůru. Změna návyků a osobností rozvoj jsou otázkou disciplíny a tvrdé práce. U úspěšných lidí často vidíme pouze úspěch a na tu část ledovce, která je pod vodou, občas zapomínáme.

 

-mm-

 

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central