Charisma na povel: Může se člověk naučit být charismatický?

Lidé, o kterých říkáme, že mají charisma, jsou většinou lidé, kteří dovedou ostatní inspirovat, kteří je dovedou nadchnout pro určitou věc, které ostatní rádi poslouchají a kteří tak snáz získávají uznání svého okolí. Není proto divu, že charisma hraje i velkou roli v tom, jestli je bude daný člověk povýšený na vedoucí pozici a jak dobrým vedoucím svého týmu bude. Dá se ale toto osobní kouzlo natrénovat? Částečně ano.

Ilustrační snímek

Server Psychology Today uvádí, že stačí drobné změny v chování, a vaše charisma se tím ze dne na den zvýší. Zde je několik tipů, jak na to:

Schopnost empatie

Zkuste se co nejvíce vžít do ostatních lidí. Jestliže vám říkají o svých problémech nebo naopak radostech, sdílejte s nimi jejich pocity, jako by byly vaše vlastní.

Absence přetvářky

Nesnažte se působit jako někdo, kdo nejste. Lidé, kteří nejsou autentičtí, nikdy nemohou získat své vlastní osobní kouzlo.

Schopnost přiznat chybu

Charismatičtí lidé jsou ti, kteří jsou ochotni si přiznat své chyby a přešlapy, které udělali, a postavit se jim čelem. Lidé se pak s vámi budou cítit v jistotě, protože budou vědět, že před nimi nic zásadního netajíte.

Smysl pro humor

Humor není pouze o tom, že dovedete druhého člověka rozesmát. Smysl pro humor je totiž tím nejlepším indikátorem sebejistoty, a sebejistota je zase úzce spojená s charismatem.

Maximální pozornost

Nejdůležitější ze všeho je to, že charismatičtí lidé jsou ti, kteří se maximálně věnují tomu, co právě dělají. Když s někým mluví, věnují mu veškerou pozornost, a nepřemýšlí nad jinými věcmi. Jsou takříkajíc „přítomni“ v daném momentu.

 

-mm-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today