7 typů odpočinku, které potřebujeme úplně všichni

Jistě jste už někdy zkoušeli dohnat nedostatek energie spánkem. Ale co když ani spánek nepomáhá a vy se stále cítíte unavení a bez energie? Odpovědí vám může být tento článek vycházející z inspirativní série „How to Be a Better Human” zveřejněné na kanálu TED.com.

Ilustrační snímek

Spánek a odpočinek nejsou totéž – všichni si to pleteme. Výsledkem tohoto omylu je kultura vysoce výkonných, avšak chronicky unavených a vyhořelých jedinců. Trpíme deficitem odpočinku, protože nerozumíme skutečné síle odpočinku. Abyste byli schopni skutečně načerpat znovu síly, je potřeba věnovat se následujícím sedmi klíčovým oblastem vašeho života.

Fyzický odpočinek

Může být pasivní nebo aktivní. Pasivní fyzický odpočinek zahrnuje spánek a zdřímnutí, zatímco aktivní fyzický odpočinek znamená regenerační aktivity, jako je jóga, strečink a masážní terapie, které pomáhají zlepšit oběh a pružnost těla.

Duševní odpočinek

Začínáte pracovat s obrovským šálkem kávy na stole? Býváte podráždění, zapomnětliví a těžko se soustředíte na svou práci? Když v noci ležíte, dělá vám problém vypnout mozek, protože myšlenky zaplňují úkoly a rozhovory z daného dne. Probouzíte se s pocitem, jako byste ani nešli spát? Pak máte deficit duševního odpočinku.

Naplánujte si krátké přestávky každé dvě hodiny po celý pracovní den. Tyto přestávky vám mohou připomenout, abyste zpomalili. Můžete si také nechat poznámkový blok u postele, abyste si zaznamenali jakékoli otravné myšlenky, které by vám nedaly spát a poté je vytěsněte z hlavy.

Smyslový odpočinek

Jasná světla obrazovky počítače, hluk pozadí a zvuky konverzací mohou ochromit naše smysl. Tomu lze čelit tak jednoduchým způsobem, zavřete na minutu uprostřed dne oči nebo se záměrně odpojte od veškeré elektroniky koncem dne a věnujte se něčemu jinému. Úmyslné okamžiky smyslové deprivace mohou začít napravovat škody způsobené příliš stimulujícím světem.

Kreativní odpočinek

Tento typ odpočinku je obzvláště důležitý pro každého, kdo musí řešit problémy nebo vymýšlet nové nápady. Kreativní odpočinek v každém z nás probouzí bázeň a úžas. Běžte si užít krásu ven do přírody, parku nebo třeba jen vaší zahrady.

Kreativní odpočinek zahrnuje také schopnost užívání si umění. Proměňte svůj pracovní prostor na místo inspirace zobrazováním obrázků míst, která máte rádi, a uměleckých děl, která s vámi mluví. Nemůžete strávit 40 hodin týdně zíráním na prázdné nebo neuspořádané okolí a očekávat, že se budete cítit pro cokoli vášeň a přicházet s inovativními nápady.

Emocionální odpočinek

Nyní se podívejme na někoho jiného, například blízkého přítele. Je to osoba, které zavoláte s prosbou o laskavost, protože i když nechce něco udělat, víte, že vám řekne spíše neochotné „ano“ než pravdivé „ne“. Ale když je tato osoba sama, cítí se nedoceněná a zneužitá. Potřebuje emocionální odpočinek, což znamená mít čas a prostor na svobodné vyjádření svých pocitů, na úkor druhých. Emoční odpočinek také vyžaduje odvahu být autentický.

Sociální odpočinek

Pokud sami potřebujete emoční odpočinek, pravděpodobně máte také nedostatek sociálního odpočinku. K tomu dochází, když nedokážete rozlišovat mezi těmi vztahy, které vás nabíjí, od těch vztahů, které vás vyčerpávají. Chcete-li zažít více společenského odpočinku, obklopte se pozitivními a podporujícími lidmi.

Duchovní odpočinek

Duchovní odpočinek je schopnost spojit se nad rámec fyzického a duševního a cítit hluboký pocit sounáležitosti, lásky, přijetí a účelu. Chcete-li toho dosáhnout, zapojte se do něčeho většího, než jste vy. Přidejte do své každodenní rutiny meditaci nebo se zapojte do nějaké komunity.

 

 

-bb-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com