9 vlastností vysoce efektivních projektových manažerů (2/2)

Chcete-li být opravdu skvělým projektovým manažerem, musíte se stát strategickým partnerem, který svou práci naplno prováže s úspěchem organizace. Navazujeme na náš předchozí článek. Zde jsou další čtyři doporučení, jak se odlišit od ostatních v podobné pozici.

Ilustrační snímek

Přijměte odpovědnost a udržte si integritu

Ne všechno na projektu půjde podle plánu. Je třeba očekávat chyby, ale je důležité vždy přijmout, když se mýlíte, a poučit se. Být odpovědný za svá rozhodnutí a činy je zásadní a vysílá silnou zprávu zbytku týmu. Integrita, rozhodnost, dobrý úsudek, schopnost vytvořit vizi a realizovat ji a důvěra ve vlastní kompetenci jsou charakteristickými znaky vysoce efektivních projektových manažerů.

Staňte se efektivním komunikátorem

Vzhledem k tomu, že komunikace hraje významnou roli při řízení projektů, týmů a dalších zúčastněných stran, je to nejdůležitější dovednost. Komunikace neznamená jen být hvězdným zprostředkovatelem, řečníkem nebo spisovatelem, vyžaduje hlavně dobré poslechové dovednosti. Naslouchání názorům ostatních a zohlednění jejich zkušeností a znalostí pomáhá snížit potenciální konflikty a rizika způsobená slepými místy a zvyšuje pravděpodobnost úspěchu projektu. 

Buďte respektovaným lídrem

Mít pověst uznávaného lídra obvykle znamená, že jste jí dosáhli tvrdou prací. Pokud jste v řízení projektů nováčkem, bude to nějakou dobu trvat. Práce na tom, abyste se stali efektivním komunikátorem, spoléhání se na úspěch vašich zúčastněných stran, a mimo jiné udržování odpovědnosti a integrity vám mohou pomoci dostat se tam rychleji.

Buďte agentem změny

Pokud nás rok 2020 něčemu naučil, pak je to to, že změna je nevyhnutelná a může velmi narušit všechny oblasti pracovního i osobního života. Vysoce efektivní manažeři projektu to chápou, přijímají a začlení automaticky prvky nejistoty do svých projektových plánů. Uznávají také potřebu úzce spolupracovat s odborníky na řízení změn, aby pomohli zúčastněným stranám přizpůsobit se změnám a lépe se připravit na budoucí stav věcí.

 

-bb-

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com

Články v sérii

Aktuální

9 vlastností vysoce efektivních projektových manažerů (1/2)

Aktuální

9 vlastností vysoce efektivních projektových manažerů (2/2)