Čelíme digitální tsunami. Jsou obrovské objemy dat, která produkujeme, stále ještě udržitelné?

Napadlo vás někdy, že enormní nárůst dat v posledních letech nemusí být udržitelný? A že spousta dat je ve skutečnosti jen balast, který zůstane v digitálním propadlišti dějin?

Ilustrační snímek

Řada společností sdílí myšlenky o udržitelnosti zejména ve fyzickém prostředí. Řeší se, zda se neplýtvá papírem, zda správně třídí odpad apod. Málokdy se už ale mluví o virtuálním světě a dopadu například naší emailové komunikace nebo cloudových úložišť. Možná nastal čas s tím něco konečně udělat.

I když se vám může zdát takové myšlení zatím ještě v plenkách, dává smysl o něm začít uvažovat. Gerry McGovern, autor knihy World Wide Waste toto téma rozvádí blíže a popisuje, co obnáší udržitelnost v rámci digitálního pracoviště.

Uvádí se, že za poslední dva roky lidstvo vytvořilo více dat než za celou naši historii. Nyní počítáme v zettabajtech (zettabajt = 1021 bajtů). McGovern uvádí, že kdybychom chtěli vytisknout jeden zettabajt dat, bylo by to zapotřebí 20 bilionů stromů. V současné době jsou na planetě asi tři biliony stromů. Do roku 2025 budou přitom odhadem ve virtuálním prostoru proudit stovky zettabajtů. Do roku 2035 jich budeme mít tisíce.

Většina dat nemá další využití

  • Podle výzkumu organizace Tech Target přibližně 90 % dat není po třech měsících od svého prvního uložení dále vyžíváno.
  • Podle zprávy Active Archive Alliance z roku 2018 se 80 % všech digitálních dat po jejich uložení nikdy znovu nevyužije.
  • Podle analýzy společnosti Lucidworks lidé obvykle zpracovávají pouze asi 10 % dat, která shromažďují.
  • Podle výzkumu IDC se 90 % nestrukturovaných dat nikdy dále neanalyzuje.
  • Podle společnosti IBM se 90 % všech dat ze senzorů shromážděných ze zařízení internetu věcí nikdy nepoužívá.

Kdykoliv komunikujete ve virtuálním prostoru, vytváříte data. Například obyčejný telefonní rozhovor (bez videa) vytvoří za hodinu 36 MB dat. Video v běžném rozlišení za stejnou dobu vytvoří průměrně 270 MB dat. A takto by se dalo pokračovat...

Co s toho vyplývá? Pokud zavádíte nové digitální pracoviště nebo intranet, věnujte čas sledování migrace vašeho obsahu a jeho efektivní správy. I pouze zavedení jediného sdíleného úložiště může zabránit tomu, aby si zaměstnanci zasílali v několika verzích ten samý dokument. Začněte uvažovat udržitelně i v rámci virtuálního prostoru. V nové digitální době to je skutečně potřeba.

 

-bb-

 

Zdroj: Simply-communicate.com - britský server věnovaný interní komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje Simply-communicate.com