Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (3/3)

Pokud hledáte dávku motivace a mentoringu, řešení pro vás může být zapojení se do některé tzv. mastermind skupiny. Co to obnáší a jak se do takové skupiny vůbec dostat? O tom jsme psali v prvním a druhém dílu seriálu. V tomto článku dostanete tři tipy na závěr, jak vytěžit maximum ze své mastermind skupiny.

Ilustrační snímek

Rozhodnutí se připojit ke skupině mistrů je velkým závazkem. Dlužíte svým kolegům, se kterými se chcete ve skupině propojit a jejichž nápady a rady čerpáte - a dlužíte to také sobě. Tvrdá práce ve skupině je důležitá, protože zpravidla má dobrou návratnost. Zde je několik tipů, jak ze své mastermind skupiny vytěžit co nejvíce.

Optimalizujte svůj čas strávený v „horkém křesle“

Když přijde řada na vás, abyste sdíleli před všemi svůj problém nebo situaci, musíte být připraveni. Je to nesmírně cenný čas, kdy máte možnost získat zpětnou vazbu od svých kolegů, kteří vám mohou pomoci s kariérou – takže to neberte na lehkou váhu. Obezřetně vyberte téma, které se chystáte představit – vyberte myšlenku, která bude mít největší dopad na vaše podnikání nebo profesi.

Jakmile máte téma, připravte si poznámky a pracujte na popisku problematiky a jak ji ostatním představíte. Své představení uzavřete konkrétním vysvětlením, jak chcete, aby vám ostatní členové pomohli.

Pokud se zúčastníte setkání online, ujistěte se, že jste na klidném místě s rychlým Wi-Fi připojením. Zkontrolujte předem webovou kameru a mikrofon v počítači a zkontrolujte, zda pozadí za vámi není přehledné. Oblékněte se profesionálně. A konečně, pokud je vše ostatní v pořádku, připravte si záznamník na rady a doporučení, které obdržíte.

Buďte důkladní a konkrétní

Když požádáte ostatní členy skupiny o radu, buďte konkrétní. Neříkejte jen: „Co si myslíte?“ To nevytvoří zpětnou vazbu, která je velmi užitečná. Místo toho se zaměřte na jednu nebo dvě hlavní otázky, které můžete položit, abyste získali konkrétní zpětnou vazbu. Můžete například říci: „Kdybyste byl mnou, kolik byste za tento produkt dali“ To vám může pomoci posunout konkrétní směr vpřed.

Buďte také důkladní. Někdy na setkáních zjistíte, že jeden nebo dva lidé odpovídají na každou otázku, zatímco ostatní raději sedí a poslouchají. Ale ti tiší lidé mají také cennou perspektivu. Nebojte se z horkého křesla oslovit konkrétní účastníky jménem nebo vysvětlete, že si přejete slyšet názor každého.

Na konci horkého křesla, když definujete cíle a další kroky, požádejte o radu ohledně stanovení realistických cílů a požádejte své kolegy, aby vás učinili zodpovědnými za jejich splnění. Je to důležitý krok: konec konců, nemá smysl získat radu, pokud ji nepřijmete k srdci. Ujistěte se, že skutečně pracujete na dosažení stanovených cílů. Být důkladný a nastavit další kroky je vynikající způsob, jak získat maximum ze své mastermind skupiny.

Využijte všech zdrojů

Většina skupin mistrů sdílí své zdroje mi mimo pravidelná setkání, a to má důvod – tyto zdroje podporují témata, o nichž diskutujete. Získáte tak často přístup k bezplatným digitálním i fyzickým kurzům nebo soukromé diskuzní skupině na Facebooku. Využijte každý z těchto zdrojů. Jen tak vytěžíte z mastermind skupiny maximum.

Jste připraveni se připojit ke skupině mistrů? Nebo už jste některé součástí?

 

-bb-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (1/3)

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (2/3)

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (3/3)