Proč si zamilovat home office (2/2)

Někteří lidé rádi pracují z domova a nedokážou si představit nic lepšího než den strávený s laptopem a pyžamu. Jiným naopak chybí pevná struktura a setkání s kolegy v kanceláři. Home office považují spíše za trest (někdy ale není na výběr). V aktuálním pokračování článku vám nabídneme další čtyři důvody, kvůli kterým si práci z domu zamilujete.

Ilustrační snímek

Zelený pracovní prostor

Jedinou jednoduchou věcí, která vám zpříjemní váš pracovní prostor, je přidání zeleně. Rostlinám, které by se mohly potýkat s tlumeným světlem kanceláře, se může ve vašem domově dařit a vy si je užijete, i když zrovna nepracujete. Studie totiž ukazují, že rostliny obecně pomáhají snižovat stres a obnovují schopnost soustředit se. Navíc v domácnosti pomáhají čistit vzduch a zbavují jej škodlivin. Zelená barva zároveň uklidňuje.

Hudba pro dobrou náladu

Může být obtížné přepnout z domácího režimu do pracovního módu. Jedna věc, která pomáhá, je mít nějaký druh rituálu, který označuje přechod do pracovní relace. Zkuste si například vytvořit několik seznamů skladeb, které vám pomohou v různých činnostech pracovního procesu, jako je psaní emailů nebo kreativní činnost. Seznamy skladeb by mohly vždy začínat stejnou písní, která bude signalizovat začátek pracovního procesu, a naopak jiné skladby mohou povzbudit k jiné než pracovní činnosti.

Kvalitní strava

Při práci z kanceláře se často v jídle odbýváte tím, že si prostě cestou do práce koupíte nějakou už hotovou svačinu. Doma však máte vlastní přístup do kuchyně a nemusíte se spoléhat na prefabrikovaná jídla. Udělejte si čas a ideálně na každý den nebo pár dní dopředu si připravte domácí svačinu a oběd.

Buďte hraví

Kanceláře byly navrženy s ohledem na práci a převládající názor je, že práce je naprostým opakem hry. Pokud ale přenesete svou práci domů, máte šanci zavést více hravosti do procesu. Začněte třeba od vašeho pracovního prostoru. Mohou to být například různé inspirativní obrázky na zdi nebo výměna křesla za cvičební míč. Když pracujete z domova, není důvod, proč neuvolnit svou fantazii a podpořit kreativní pracovní prostředí, které podpoří i vaši celkovou produktivitu.

 

-bb-

 

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com

Články v sérii

Aktuální

Proč si zamilovat home office (1/2)

Aktuální

Proč si zamilovat home office (2/2)