Kolektivní inteligence (2/2): Workshopy využívající kolektivní inteligenci a umělá inteligence

Inteligence je často definována jako schopnost řešit problémy. A počítače opravdu mohou řešit některé problémy mnohem lépe než lidé, ačkoli nemají žádné emoce ani myšlenky. Podívejme se však, jak by nám mohly pomoci lépe využít naší lidské inteligence, které jsme se věnovali v předchozím článku.

Ilustrační snímek

Něco podobného platí pro naše těla. Uvnitř totiž probíhají procesy neřízené vůlí (např. procesy kardiovaskulární nebo zažívací), které nás udržují naživu. I přesto, že nevyužívají žádné myšlení.

Vysoce inteligentní řešení lze nacházet i bez toho, že bychom se spoléhali na standardní myšlení – dobrým příkladem jsou workshopy kolektivní inteligence, které probíhají takto:

  1. Prvních několik hodin se lidé opakovaně scházejí a diskutují v malých skupinkách. Tím je jejich přemýšlení stimulováno.
  2. Pak jsou výsledné nápady konsolidovány při sešlosti celé velké skupiny.
  3. Během dalších 2 hodin je vytvořen implementační plán.

Tímto způsobem je kolektivní inteligence skupiny využívána k identifikaci a přípravě implementace těch nejlepších nápadů.

Autor článku na webu management-issues.com však vzpomíná, že jednou nebylo dost času na provedení první fáze. Diskuse v rámci malých skupinek by se prostě nestihly uskutečnit. Místo toho účastníci proto jednoduše nalepili papírky se svými nápady na zeď. Poté se rovnou hlasovalo o tom, co jsou ty nejlepší nápady.

Nakonec to bylo velice úspěšný postup. Diskuse v malých skupinách tak nejspíš nejsou pro využití kolektivní inteligence nutné. Stačí rychlé sesbírání nápadů. Obvyklé diskuse a s nimi spojené přemítání tedy nejsou potřeba.

Agregace mnoha perspektiv

Kolektivní inteligence vede k tomu, že jsou korigovány lidské předsudky a omyly, které provází každé individuální myšlení. Řešení dosažená pomocí kolektivní inteligence jsou:

  • Mimořádně inteligentní
  • Neuvěřitelně rychlá
  • Konzistentně nezaujatá
  • Svým charakterem benevolentní

To, že nepodléhají kognitivním zkreslením, znamená, že zde je zapojena inteligence vyššího typu. Aplikace AI, které by byly navržené jako systémy využívající právě kolektivní inteligence, by nám tedy mohly dodat výsledky kvality pomalého myšlení s rychlostí našeho rychlého myšlení.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Kolektivní inteligence (1/2): O lidském myšlení

Aktuální

Kolektivní inteligence (2/2): Workshopy využívající kolektivní inteligenci a umělá inteligence