Na kom závisí vaše kariéra? (1/2) Co chtějí vaši nadřízení

Abychom mohli řídit projekty a týmy, musíme vědět, jak na to, aby se věci daly do pohybu – a také si musíme umět získat podporu ostatních. Nejprve je třeba pochopit, kdo vlastně je váš nadřízený a jaké jeho nebo její potřeby a ambice jsou ve hře.

Ilustrační snímek

Lidé dnes obvykle mají vícero lidí, kterým nějakým způsobem reportují. Projekty začínají v různých odděleních… takže může být trošku problém uvědomit si, kde vlastně leží skutečná moc. Pokud ji nemáte v rukou vy sami, je tohle zásadní otázka, na kterou musíte najít odpověď.

Zmapujte, kdo má skutečnou moc

Nejde jen o názvy pracovních pozic. Zejména v případě týmů pracujících na dálku je důležité, aby jejich manažeři pochopili, čím se vlastně řídí rozhodnutí, která jejich týmy ovlivňují.

Pochopte, kdo jsou vaši nadřízení. Podle webu management-issues.com byste se měli snažit rozklíčovat následující otázky:

Jak mají nastaveno odměňování

Jaký je základ pro jejich odměny? Jsou to prodeje? Cena akcií? Jaký je zdroj těchto výkonnostních ukazatelů – vychází se z účetních dat nebo z reportů CRM?

Jakou mají v rukách moc

Co mohou rozhodnout sami a jaká rozhodnutí mají možnost ovlivnit? Za kým musí jít, pokud jejich pravomoc na nějaké rozhodnutí nestačí?

Jaké jsou jejich další ambice

Co je důležité pro lidi, kteří ve vaší organizaci mají rozhodovací pravomoc? Chtějí budovat svou osobní značku? Chtějí být pokládáni za úspěšné mentory? Nebo chtějí mít pověst lídrů, kteří jsou schopni dodat i nemožné?

Pokud nevíte, je dobré pobavit se s lidmi, kteří pro ně pracovali v minulosti. Zeptejte se jich, na co se vaši současní nadřízení obvykle ptají a co vždy fungovalo dobře, pokud bylo potřeba změnit jejich názor.

Co od vás potřebují?

Možná chtějí, abyste udrželi náklady v rámci omezení daných rozpočtem. Nebo od vás potřebují prostě jen stabilně dodávat to, co děláte. Možná však očekávají, že budete navrhovat nové produkty nebo služby, aby díky nim zazářili mezi konkurencí.

 

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Na kom závisí vaše kariéra? (1/2) Co chtějí vaši nadřízení

Aktuální

Na kom závisí vaše kariéra? (2/2) Klíčoví podřízení a dodavatelé