Novinky v Uberu: Propouštění na obzoru

Uber nedávno oznámil novou vlnu propouštění. Počet osob zaměstnaných v produktových a technických rolích by se měl snížit přibližně o 8 %. Hlavní motivací společnosti údajně je dosažení vyšší efektivity zaměstnanců.

Ilustrační snímek

Uber je jednou z technologických společností, která přitahuje velkou pozornost. Její byznys je postaven na spolujízdě či taxislužbách. Nyní chce společnost zrušit více než 400 pracovních míst, a to jak ve svém produktovém týmu, tak v týmu inženýrů. V současné době má společnost celosvětově přes 27 000 zaměstnanců na plný úvazek (téměř polovina z toho jsou zaměstnanci na území USA).

Vedení nyní chce, aby byla společnost co do počtu zaměstnanců zase o něco štíhlejší a ještě více založená na výjimečně výkonných týmech, aby si udržela náskok před konkurencí – to říká oficiální prohlášení společnosti.

Většina zaměstnanců, kteří budou propuštěni, jsou zaměstnanci v USA. Propouštění navíc přichází nedlouho poté, co Uber před několika měsíci oznámil, že propustí dalších 400 lidí, tentokrát z marketingového týmu. Generální ředitel společnosti v interním e-mailu vysvětlil, že tyto kroky jsou založeny na skutečnosti, že id určité velikosti už nemusí větší týmy nutně znamenat, že bude dosahováno lepších výsledků.

Rekordní ztráta: Zlepší se ziskovost?

Někteří novináři tvrdí, že Uber byl v poslední době pod značným tlakem. Investoři se obávají o jeho dlouhodobější životaschopnost. Akcie Uberu klesaly a společnost navíc dosáhla rekordní čtvrtletní ztrátu přes 5 miliard USD. Navíc i její příjmy rostou mnohem pomaleji než v minulosti, tvrdí článek na webu cfo.com.

Generální ředitel společnosti se už dříve pokusil snížit náklady tím, že nařídil stop stav pro přijímání nových zaměstnanců. Ztráty společnosti byly z části vysvětleny také nákladnými akcemi, které měly přilákat nové řidiče a zákazníky. Nicméně po nějaké době došlo ke snižování nákladů spojených právě s těmi, co pro Uber řídí. Nyní se snižuje i korporátní část společnosti. Cílem je zvýšení ziskovosti.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com