Rozvoj leadershipu a sebepoznání (1/2)

Programy rozvoje leadershipu jsou skvělé pro lidi, kteří potřebují odhalit co je motivuje aco je naopak bokuje. Díky tomu posílí porozumění sama sobě a jsou lépe připraveni lépe čelit výzvám, které vyvěrají z jejich vlastní osobnosti.

Ilustrační snímek

Článek na management-issues.com vypráví příběh ženy ve vedoucí pozici, která měla vážné potíže – nemohla si pomoci a vždy musela kontrolovat každý dialog, kterého se účastnila. Hluboko uvnitř totiž zastávala názor, že pokud chcete, abyste byli bráni vážně, musíte být slyšet. Právě to byl její blokátor. Na druhou stranu měla i pozitivní vlastnosti - velmi si vážila týmové práce a chtěla se neustále učit.

Očividně tedy musela začít dávat více prostoru svým kolegům jak v rozhovorech, tak během porad. Jejím velkým motivátorem bylo naslouchání vedoucí k učení. Požádala proto své kolegy, aby jí při schůzkách dávali signál žlutou kartou vždy, když si začala uzurpovat příliš prostoru.

Jak se opravdu změnit: Poznání sebe sama je zásadní

Autor článku, který byl původně publikován na webu obchodní školy INSEAD, vede na této škole rozvojové programy zaměřené na leadership. Uvádí následující seznam obvyklých cílů, které si lidé zpravidla stanovují pro vlastní seberozvoj:

  • Stát se aktivním posluchačem
  • Přestat být mikromanažer
  • Dostat pod kontrolu své emoce
  • Zlepšení networkingových dovedností
  • Zlepšení komunikačních dovedností

Každý lídr je jedinečný, takže i rozvojové potřeby se liší. V každém případě je třeba nejprve zapracovat na vlastním sebeuvědomění. Jde o to prozkoumat a objevit své vnitřní síly a motivátory, které podporují nebo naopak znesnadňují vaše úsilí o rozvoj. Proto by sebepoznání mělo být ve středu vašeho úsilí o rozvoj. Právě to je centrální myšlenka nedávno vydané knihy výzkumníků z prestižních obchodních škol, která se jmenuje Exploring Leadership Drivers and Blockers. V ní se zabývají právě zkoumáním vnitřních motivátorů a blokátorů leadershipu.

Poznejte své motivace a blokátory

Tím, že porozumíte lépe sami sobě, budete najednou lépe připraveni vytvořit si akční plán rozvoje leadershipu, který vám skutečně pomůže. Existují nejrůznější motivátory a blokátory: vaše náhledy na svět, emoce, osobnostní rysy, vaše hodnoty a motivace. Všechny tyto charakteristiky vám mohou pomoci se změnit nebo vám naopak změnu budou ztěžovat.

-jk-

 

Kniha: Woodward, I. C., Shaffakat, S., Dominé, V. H. Exploring Leadership Drivers and Blockers. 2019. 184 stránek

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Rozvoj leadershipu a sebepoznání (1/2)

Aktuální

Rozvoj leadershipu a sebepoznání (2/2): Objevte, co vás blokuje