Automatizace: Lék na únavu z rozhodování

Umělá inteligence může pomoci top manažerům pracovat lépe a snadněji. Nasazení nové technologie může v okamžiku přinést firmě obrovskou hodnotu. Těm nejvytíženějším manažerům pak může technologie pomoci zmírnit rozhodovací únavu.

Ilustrační snímek

Smyslem technologie je usnadnit nám život pomocí automatizace. V interní komunikaci technologie usnadňují spolupráci a vyhledávání informací. Chatboti potom uvolňují ruce zaměstnancům v zákaznickém servisu. Technologie mohou také odhalit neefektivity v produktovém designu a v pracovních postupech.

Manažeři, kteří chtějí využívat data do maxima, postupně uvidí, jak se jejich každodenní pracovní náplň vyvíjí spolu s vývojem technologií. Díky strojovému učení máme k dispozici stále více spolehlivých a přesných poznatků. Díky tomu se snižuje nutnost spoléhat na intuici. Příliš časté spoléhání na intuici se totiž někdy může velice nevyplatit. Data a technologie nám zkrátka umožňují přijímat lepší obchodní rozhodnutí, tvrdí článek na webu cfo.com.

Snížení únavy z rozhodování

Manažeři se mohou setkat s poklesem jejich energie, mohou se začít rozhodovat impulzivně a stát se postupně podrážděnějšími a frustrovanými. Tyto příznaky nemusí být jen důsledkem stresující práce – často je jejich příčinou právě únava z nutnosti dělat příliš mnoho rozhodnutí.

Lidé, kteří musejí rozhodovat každý den, stále a znovu, za to platí určitou cenu. Čím více rozhodnutí musí učinit, tím více to odnáší jejich duševní kapacita. Mozek postupně začne hledat zkratky a nastanou uvedené symptomy. Jenže nutnost neustále něco rozhodovat je realitou pro každého topmanažera.

Únavu z rozhodování lze překonat stanovením si jasných priorit, přijímáním těch největších rozhodnutí ve chvílích, kdy se člověk cítí vysoce motivován, nebo prostě tím, že si dáme přestávku. Pomoci však mohou také technologie. Technologický nástroj nikdy nebude trpět rozhodovací únavou. Může tak místo nás činit aspoň některá rozhodnutí. U těch ostatních nám pak aspoň může poskytnout užitečné poznatky jako podklad.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com