Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (2/2)

V předchozím článku jsme se dozvěděli, že když prezentujeme, měli bychom aspoň dočasně odložit osobní problémy. Nyní se podívejme na několik dalších tipů, jak se vypořádat s vyrušeními během naší prezentace.

Ilustrační snímek

Eliminujte potenciální zdroje vyrušení už dopředu

Některým rozptýlením můžete předejít. Zkontrolujte si místnost, ve které budete mluvit – pokud jsou v ní nějaké objekty, které vás mohou jakkoli rozptylovat nebo jinak nabourávají vaši pozornost, odstraňte je, pokud to lze. Pokud si můžete vybrat místo, kde budete mluvit, vyberte místo, které je co nejvíc tiché, radí nám na svém blogu slavný kouč Brian Tracy.

Další rozptýlení a rušivé elementy však jsou zcela mimo naši kontrolu (např. v místnosti se může rozplakat dítě nebo někdo může hlasitě kašlat). Co dělat v takových situacích? Buďte na ně připraveni. Když přijmete fakt, že takové situace mohou nastat, budete na ně lépe připraveni. Když na podobné problémy dojde, nerozhodí vás to tolik a vy se daleko spíše dokážete i nadále soustředit a pokračovat ve své prezentaci.

Buďte okouzlující

Jako naprosto profesionální řečník zapůsobíte, pokud vyrušení do své prezentace elegantně zapojíte a začleníte. Někdy rušení není tak nepříjemné pro vás, jako je pro vaše diváky. Potom nestačí ho jen přejít a ignorovat. Pokud se něco takového stane, nasměrujte k tomu pozornost publika. Poukažte na to nějakým vtipným způsobem. Krátce se za rušivý element omluvte a pak opět pokračujte v prezentaci.

Mějte představu, kolik času ještě máte

Sledování vašeho času na prezentaci je skvělý způsob, jak během prezentace udržet soustředění. Když víte, v jaké části řeči byste v jakém čase měli být, pomůže vám taková struktura vaší prezentace jako vodítko. Také můžete mít někde poblíž vlastní hodiny, abyste si mohli čas ověřit jen rychlým pohledem.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (1/2)

Aktuální

Tipy, jak během prezentace zůstat soustředění (2/2)