Agilní iterace: Možná by vaší společnosti prospěly delší cykly

Agilní přístup k vývoji softwaru je založen na krátkých opakovaných iteracích a striktně daných termínech. To vytváří pocit naléhavosti a díky tomu pomáhá dosáhnout vyšší produktivity celého vývojářského týmu.

Ilustrační snímek

Příliš agility škodí

Pokud jsou však během počáteční fáze termíny nastaveny příliš brzy, může se snadno stát, že se nedořešené problémy z počáteční iterace přesunou do dalších a problémy se velmi rychle nakupí. To pak vytvoří konstantní potřebu přesčasů a stresu, které vede k vyčerpání vývojářů a ke zvýšení odchodovosti zaměstnanců.

Nadměrný tlak také může vést k vyšší chybovosti a uchylování se k nespolehlivým, zkratkovitým, ale rychlým řešením. To celé vede k nižší kvalitě odevzdaného produktu a potřebě následných dodatečných oprav, varuje nás web obchodní školy INSEAD.

Kompromis mezi tlakem a výkonností

Ačkoli standardní iterační cyklus obvykle trvá 20 pracovních dnů, pro některé typy projektů mohou být vhodnější jiné délky vývojářského cyklu. V různých odvětvích je citlivost na chyby různá (např. retail vs. armádní aplikace). Těsný harmonogram a tvrdé termíny vytvářejí disciplínu. Nicméně pokud se to přežene, tlačíte na lidi až moc a oni tak mohou získat pocit vyhoření.

Pokud jsou iterace příliš krátké, může to zkrátka poškodit celkový výkon vývojářského týmu. Agilní doporučení by proto měla být posouzena a přizpůsobena jedinečné situaci týmu ve vaší společnosti.

Sledujte únavu svých lidí

Projektoví manažeři by měli shromažďovat údaje o lidské stránce jejich projektů, především o únavě a odchodovosti. Nemusí to být nic zdlouhavého, ale je třeba se tím zabývat. Vyplatí se to, protože hledat a zapracovávat nové vývojáře je drahé.

Navíc platí, že když váš tým nějaký pracovník opustí, ztrácíte tím jeho dosavadní znalost produktu. Nechte proto projektové manažery experimentovat a dejte jim prostor se naučit, co u vás funguje nejlépe.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge