Reportáž: Inspirujte se leadershipem podle Roalda Amundsena

Možná si říkáte, že už nemáte zapotřebí dalšího tréninku leadership dovedností, nicméně gamifikací se dá velmi elegantně a efektivně řešit mnoho korporátních záležitostí a problémů, které vyškolí i ostřílené manažery...

Káva s DEVELORem: Leadership s Amundsenem, 4. 4. 2019

Společnost DEVELOR uspořádala 4. dubna 2019 další ze svých pravidelných a oblíbených ranních setkání, které se tentokrát zaměřilo na budování dovedností lídrů inspirované expedicí Roalda Amundsena na jižní pól. Právě podle ní vznikl také oblíbený program "Leadership s Amundsenem", který tato poradenská společnost realizuje v českých i zahraničních firmách po celé Evropě.

Cesta norského badatele a jeho týmu je příběhem o odvaze čelit tvrdým podmínkám, ochotě jít do rizika, a především skvělé strategii, souhře týmu a vedení zaměřeného na jediný cíl úspěchu – dosáhnout pólu a hlavně se vrátit bezpečně nazpět. Jak lze ale tento jistě následováníhodný příběh přenést do reálného světa byznysu, tak, aby si z něj skutečně účastníci něco odnesli? O tom se na 50 účastníků dubnové Kávy s DEVELORem snažili přesvědčit partner, hlavní trenér a konzultant společnosti Petr Moravec se svými hosty Jakubem Holečkem a Luďkem Matouškem ze společnosti Continental Automotive, kteří program se svými týmy absolvovali.

Káva s DEVELORem: Leadership s Amundsenem, 4. 4. 2019

Příběh stavěný na reálných potřebách

Tato výrobní společnost, do jejíhož portfolia spadá vedle výroby pneumatik také pestrá škála dalších produktů pro automobilový průmysl, čelí v reálném světě celé řadě manažerských výzev. Na jedné straně musí dle slov HR development manažera Jakuba Holečka zvládat rychlé reakce na aktuální požadavky zákazníků a na straně druhé naopak interně řešit potřeby rozvoje nových i seniorních manažerů.

Ve společné diskuzi potvrdil, že gamifikace má ve firmě velký přínos pro každodenní práci a pomáhá vtáhnout lidi více do dění, a to zejména díky realistickým příkladům z konkrétní praxe, které se podařilo do hry dostat, což potvrdil i Petr Moravec s dovětkem, že každá Amundsenova expedice je originál šitý na míru dané firmě. Například tým Continentalu musel během cesty otestovat třeba mrazuvzdornost pneumatik, které byly pro polární vozidla použity.

Hra bez zpětné vazby je jenom hra

Následně si část cesty na jižní pól mohli vyzkoušet i sami účastníci setkání, kteří se ve dvou týmech pustili do postupného plnění jednotlivých úkolů hry jako například podávání konstruktivní zpětné vazby vůči kolegovi, který nedrží s týmem, nebo přesvědčení k určité změně, která může pomoci celé výpravě.

Káva s DEVELORem: Leadership s Amundsenem, 4. 4. 2019

„Často slýchám, že někdo má v týmu kolegu, kolem kterého chodí jako kolem horké kaše, a během programu si uvědomili, že by s ním měl konečně začít věc řešit,“ doplnil Petr Moravec.

Jeho slova potvrdil i další zkušený polárník Luděk Matoušek ze závodu Continental v Brandýse nad Labem, který si prý ve hře uvědomil, jak může lépe zapojit některé kolegy do týmové spolupráce. Společně se nicméně také shodli na tom, že bez následné podpory aplikace v praxi by se nové vzorce chování jen stěží zvládly prosadit.

„Téměř z každého tréninku jsou lidé nadšení, ale nám jde hlavně o ten efekt, přenositelnost do praxe, a to by bez follow upu rozhodně nešlo,“ uvedl na závěr. V Continentalu například aplikaci podpořily následné „kontrolní“ telefonáty a měření dopadu programu po půl roce.

Káva s DEVELORem: Leadership s Amundsenem, 4. 4. 2019

Vydejte se se svým týmem na jižní pól

Zážitkový program Leadership s Amundsenem spojuje originální a funkční know-how se silným příběhem, který účastníky rychle vtáhne do děje. Je dostatečně flexibilní na to, aby reagoval na potřeby lídrů od shopflooru přes open space až po boardroom a je vhodný pro minimálně 6 účastníků. Ze zkušeností jej ale lze efektivně zrealizovat i při kapacitě 100-120 účastníků v týmech.

Leadership s Amundsenem absolvovaly už týmy v 10 zemích Evropy ze společností jako Continental Automotive, Coca Cola, Johnson&Johnson, Microsoft, T-Mobile, TPCA, Saint-Gobain, VUB a mnoho dalších napříč odvětvími.

Účastníci program nejčastěji hodnotí jako HYPERREALISTICKÝ a MIMOŘÁDNĚ PŘÍNOSNÝ PRO KAŽDODENNÍ PRÁCI LÍDRA.

Hledáte inovativní a funkční cestu, jak posílit leadership ve firmě? Přihlaste se. Více informací naleznete na www.develor.cz nebo kontaktujte info.czech@develor.com.