Jak řešit konflikty (1/2): Stydět se nemusíte

V jakémkoli vztahu nutně vznikají konflikty, tak to prostě je. Pokud si myslíte, že konflikt je pro vaše vztahy s ostatními něčím špatným, ​​mýlíte se. Nezáleží totiž na tom, že k hádkám a rozporům dojde. Důležité je, jak tyto konflikty zvládnete a jak během nich budete komunikovat.

Ilustrační snímek

Komunikace během konfliktu může být toxická. Může však být i konstruktivní, což vede k vyřešení problémů ve vztahu a k jeho posílení.

Zvláště tehdy, když se cítíme pochopeni naším partnerem a když máme možnost o problému hovořit, může to náš vztah dokonce zlepšit a my jsme v něm pak ještě spokojenější, než jsme byli před konfliktem.

Opakující se myšlenky vedou k opakujícím se konfliktům

Pokud trváte na svém pohledu na věc, pravděpodobně doufáte, že váš partner vám porozumí a konečně to pochopí, když mu to ještě jednou znovu řeknete, nějakým novým a srozumitelnějším způsobem. Takový postoj však přináší opakované konflikty, které nebývají produktivní. Chcete-li zastavit kolotoč stále stejných konfliktů, měli byste se pokusit získat nadhled. Přestaňte lpět na svém vlastním úhlu pohledu a pokuste se vidět celý konflikt z jiného úhlu.

První tip: Dejte si pauzu

Když jsme naštvaní a cloumají námi emoce, přestáváme mít jasné uvažování a nadhled je ten tam. Když to začne být horké, potřebujeme si dát 20-30minutovou přestávku, abychom našemu tělu dopřáli čas nutný pro zklidnění. Pět minut nestačí, protože taková doba je příliš krátká na to, aby se náš organismus skutečně uklidnil.

Naplánujte však přestávku moudře. Není dobré se prostě sebrat a odejít, zatímco vám váš partner říká něco, co on nebo ona považuje za důležité a zásadní.

Během pauzy se také nesnažte vypilovat k dokonalosti své argumenty. Místo toho dělejte něco, co vás zrelaxuje a co odvrátí vaši pozornost od konfliktu samotného. Můžete třeba jít na procházku, zacvičit si nebo si poslechnout nějakou relaxační hudbu, doporučuje web psychologytoday.com.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today

Články v sérii

Aktuální

Jak řešit konflikty (1/2): Stydět se nemusíte

Aktuální

Jak řešit konflikty (2/2): Obnovte svůj nadhled