Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (1/2)

Velkou výzvou dneška je, jak se vypořádat s tím, že se svět mění mnohem rychleji než organizace a firmy. Zrychlující se tempo změn je už realitou ve skoro všech odvětvích. Navíc to nevypadá, že by mělo nějak zpomalit.

Ilustrační snímek

Máme tu nastupující internet věcí, umělou inteligenci, robotiku, blockchain a další rozvíjející se technologie. Náš svět je zkrátka zrychlený, vše se překotně vyvíjí.

Zažijeme ten nejvýznamnější sociálně-ekonomický skok, který se v historii lidské civilizace odehraje. V následujících desetiletích se všechny sociální instituce radikálně promění.

Článek na webu management-issues.com popisuje, jak mezi prvními institucemi, které pocítí důsledky tohoto velkého, přelomového posunu, je obchodní společnost jako taková.

Bude to velké

Komerční subjekty jsou byly dosud zvyklé využívat a zavádět nové technologie. Firmy byly vždy v popředí nových technologií, vždy se je snažily co nejdříve využít k tomu, aby si po co možná nejdéle udržely svou konkurenční výhodu.

Tak např. počítače byly rychle nasazeny firmami, které chtěly maximalizovat úspory a zvýšit efektivitu práce. Dnes však vznikají propojené sítě, které mohou postupně vést k tomu, že mnohé firmy ztratí svou dominantní tržní sílu.

Propojování věcí totiž mění základní architekturu toho, jak věci fungují. Proto je digitální transformace technologickou, ale také socioekonomickou revolucí. Bude mít velký dopad na všechno. Jakmile budou věci propojeny, nastoupí rychlá dynamika sítí. V sítích mizí potřeba dodavatelského řetězce a jasného velení, což je způsob, na který jsou komerční firmy zvyklé. Lidé organizovaní v sofistikovaných sítích se umí sami velmi efektivně řídit a organizovat. Sebeorganizace je totiž základní prvek, který sítě přinášejí – a to je základem úspěchu praktických platforem, jako je Airbnb nebo Uber.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (1/2)

Aktuální

Proč je digitální transformace něco opravdu přelomového (2/2): Dynamika platforem postavených na síti