Rychlokurz sebejistoty: Získejte sebevědomí pro příští prezentaci

Nemusíte už prožívat bezesné noci a mít ze své další prezentace noční můry. Máme pro vás pár tipů, jak si vybudovat sebevědomí a získat sebedůvěru.

Ilustrační snímek

Především buďte sami sebou. Nesnažte se napodobit nějakého spíkra, jehož video jste nedávno viděli. Hlavní vždy je chovat se přirozeně.

Neřešte nepodstatné věci

Když jsme pod tlakem, děláme chyby. To je přirozené. Proto se nezabývejte tím, zda máte v prezentaci příliš mnoho slidů nebo zda jich naopak máte málo. Nemyslete ani na to, zda toho řeknete až moc nebo jestli toho řeknete málo. To  rozhodně není důležité a vy tak sami na sebe zbytečně vytváříte tlak. Uvolněte se a připravte si prezentaci tak dobře, jak to umíte. Pak tam jděte a až budete stát na pódiu, prostě řekněte, co k danému tématu říct chcete. A bude to ono.

Vaše slidy mohou být krásné, ale stejně jde hlavně o to, co je za nimi. Vždy se ujistěte, že vaše prezentace obstojí i sama, bez slidů. Pokud tomu tak není, slidy jsou pro vás vlastně jen takový štít, za který chcete schovat vlastní neznalost, připomíná nám článek na webu presentationblogger.com.

Zaměřte se na to, čím pomáháte

Chcete-li být sebevědomí a uvolnění, nemyslete na to, co by se mohlo pokazit. Místo toho buďte pozitivní a zaměřte pozornost na to, jak můžete posluchačům pomoci. Co jim můžete říct a jak jim to může pomoci v jejich životě? Když se zaměříte na dopad prezentace, zlepší to váš výkon a dodá vám to novou sebejistotu.

Znejte svou problematiku

Abyste mohli někomu pomoci, musíte nejdříve dobře vědět, o čem mluvíte. To je také to úplně nejlepší, jak mít při prezentaci sebevědomí. Když jste odborník na danou věc, dokážete hovořit plynule a skvěle prezentovat to, co jste si připravili.

Nemusíte za každou cenu vymýšlet příběh

Ano, příběhy jsou skvělé pro zapojení diváků. Jenže pokud v daném případě prostě není žádný příběh, který by byl relevantní, zapomeňte na to a netlačte na pilu. Pro čistě obchodní prezentaci může být vymýšlení příběhu zbytečně náročným cvičením.

-jk-

Zdroj: Presentation Blogger - blog věnovaný prezentačním dovednostem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Blogger