Prezentace: Rady, kterými se radši neřiďte

Máte před sebou důležitou prezentaci? Ohledně přípravy prezentace i prezentování samotného existuje mnoho pochybných rad a doporučení. Přečtěte si, co dělat... nebo spíše nedělat. Na následující doporučení rozhodně raději zapomeňte.

Ilustrační snímek

Podle webu presentationblogger.com jsou nejvíce krátkozraké následující tipy.

Používejte animace efektivně

No, tak tohle vám zrovna moc neřekne, že? Je to rada tak trochu o ničem. Pro slidy je nejlepší použít pouze animaci pozvolného objevení, ale i tu raději jedině s velmi rychlým průběhem. Nejlepší však je nepoužívat vůbec žádné animace. Je to přeci prezentace, ne návštěva zábavního parku.

Nechte mluvit slidy

Ne a zase ne. Vy provázejte publikum prezentací. Slidy tam jsou, aby vás podpořily, nikoli aby za vás udělaly všechnu práci. Pokud máte pocit, že chcete nechat mluvit slidy, pasujete tím sami sebe do role pouhého promítače a přepínače snímků. Potom však nemá smysl prezentovat. Pokud chcete publiku předat prezentaci ve stylu dokumentu, můžete ji rovnou jednoduše poslat e-mailem.

Potřebujete hlavně hezké slidy

Chcete-li udělat dobrou prezentaci, nepotřebujete mít hezké slidy. Potřebujete slidy hlavně odprezentovat. Právě to, jak to uděláte, je to, na čem záleží. Publikum by nemělo ani mít prostor přemýšlet o tom, zda jsou vaše snímky hezké nebo ne. Dokonce i ty nejlepší snímky mohou být nudné – záleží na tom, kdo je prezentuje a jak o nich mluví.

Základem úspěchu je dobrá šablona

Dobrá šablona neublíží, ale ani nevyřeší všechny vaše problémy. Nemyslete na šablonu, přemýšlejte spíše o plánu prezentace. To je totiž to, co potřebujete. Pak nacvičujte, zkoušejte a revidujte. Potřebujete se při prezentaci začít cítit pohodlně. O slidy jde vždy až v druhé řadě.

Všechny slidy obrandujte

Brand může být důležitý, když prezentujete lidem, kteří nejsou z vaší společnosti. Nicméně to opět ani náhodou není to klíčové doporučení, které by mělo nějaký dopad na kvalitu vašeho prezentačního výkonu.

-jk-

Zdroj: Presentation Blogger - blog věnovaný prezentačním dovednostem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Blogger