Mikromanagement vs. zmocnění (2/2): Jak zmocnit zaměstnance k samostatnosti

V předchozím článku jsme viděli, proč je mikromanagement nevhodný. Nyní uvidíme, jak v lidech podpořit chuť rozhodovat a nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. V zásadě jde o to říct kolegům, že jejich rozhodnutí důvěřujete a že by si za ním měli jít.

Ilustrační snímek

Když budujete byznys, musíte se soustředit na lidi. Umožněte jim pracovat v nejlepším možném prostředí se skvělou firemní kulturou. Tímto způsobem, aspoň podle článku obchodní školy INSEAD, se vám bude dařit získat do firmy skvělé lidi.

Zmocněte lidi v týmu

Jde to, a to bez ohledu na velikost týmu. Můžete vytvořit kulturu zmocnění, která pomáhá udržet špičkové talenty ve firmě. Věřte ve svůj tým, sdílejte s ním svou vizi a misi. Inspirujte je, nebuďte pouze tím, kdo zadává úkoly.

V roli manažera je vaší primární povinností podporovat samostatnost. Opakujte všem, že se mají rozhodovat a nečekat na to, jak to za ně rozhodnete vy. A co monitorování odvedené práce? To přece není povinné pro naprosto všechnu práci. Můžete se rozhodnout monitorovat pouze kritické projekty nebo činnosti, které mají největší dopad.

Podporujte své lidi a dejte jim i šanci selhat

Co byste naopak monitorovat opravdu měli, jsou známky tísně nebo problematické komunikace. Jen nezasahujte do jednotlivých úkolů lidí ve vašem týmu. Pokud máte neodolatelné nutkání k mikromanagementu, raději se zaměřte na poskytování rad a podpory. Také ostatním dejte prostor chybovat. Musí však být jasné, že chyby jsou v pořádku jen tehdy, když se z nich dotyční rychle poučí.

Vaši lidé se možná někdy nezachovají podle vaší rady. Nebuďte z toho rozčilení, to je v pořádku, protože o to jde, když chcete samostatné lidi. Podpořte je, jinak budete sami podkopávat vlastní snahu o skutečné zmocnění. Pokud jejich snaha nakonec selže, buďte tam, abyste vzali část odpovědnosti na sebe. Pokud uspějí, nechte jejich zásluhy jen jim. Budujte důvěru ve svých lidech.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Mikromanagement vs. zmocnění (1/2): Co z toho je smrtící pro startupy

Aktuální

Mikromanagement vs. zmocnění (2/2): Jak zmocnit zaměstnance k samostatnosti