Mikromanagement vs. zmocnění (1/2): Co z toho je smrtící pro startupy

Startupy obvykle platí zaměstnancům méně než korporace, které jsou už dobře etablovány. To, co startupy nabízejí navíc, je však prostředí, v němž se lidé mohou velmi rychle učit a rozvíjet. Zmocnění zaměstnanců k přijímání rozhodnutí umožňuje začínajícím firmám dosáhnout mimořádných výsledků – když je však zakladatel mikromanažer, následky bývají katastrofální.

Ilustrační snímek

Talentovaní lidé si brzy uvědomí, že se vlastně v práci nestávají součástí něčeho většího a že jejich přispění není oceňováno. Mikromanažeři jim nedají dostatek prostoru a s kreativními lidmi budou přímo bojovat. Přitom právě kreativita je pro začínající firmy zásadní, upozorňuje článek obchodní školy INSEAD.

Mikromanagement znamená potíže

Zakladatelé, kteří podlehnou a dopouštějí se mikromanagementu, mohou mít problémy při rozšiřování svého byznysu. Když zaměstnanci nemají zmocnění jednat samostatně, ve firmě nevyhnutelně vznikají úzká místa a věci se nehýbou tak rychle, jak by bylo potřeba.

Dalším problémem je to, že kde je mikromanažer, tam se dostává více pozornosti i času nepodstatným, malým problémům. Je tak zbytečně spotřebováno více prostředků, než by bylo záhodno. Na rozdíl od toho se velkým, zásadním rozhodnutím dostává méně prostoru, takže mohou být méně promyšlena a navíc jsou přijímána pomaleji.

A toto je zásadní – hlavní rolí zakladatele je přeci přemýšlet o těch zásadních věcech v souvislostech. Zakladatelé musejí zajistit, aby vše ve firmě běželo hladce. Pokud z firmy často odcházejí lidé, což je přímým důsledkem mikromanagementu, investoři to považují za signál, že má firma problémy.

Zmocnění je klíčem k úspěchu

Například japonský herní startup Bank of Innovation narostl z 80 na 200 zaměstnanců během pouhých 2 let. Seniorní manažeři zmocnili své týmy a najímali vyloženě lidi, kteří neměli příliš velké zkušenosti.

Věřili totiž, že když lidé nemají zažitá různá omezení, dokáží lépe překonávat hranice. Zaměstnanci tedy měli plnou zodpovědnost za zisk nebo ztrátu svého produktu, což v nich podnítilo silného podnikatelského ducha a tah na branku.

Jak konkrétně zmocnit členy svého týmu k samostatnosti, se dočtete v druhé části článku.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Mikromanagement vs. zmocnění (1/2): Co z toho je smrtící pro startupy

Aktuální

Mikromanagement vs. zmocnění (2/2): Jak zmocnit zaměstnance k samostatnosti