Tipy od experta z FBI (2/2): 4 kroky k vybudování důvěry

V předchozím článku jsme otevřeli téma důvěry. Dnes se zaměříme na konkrétní doporučení, jak se přiblížit ostatním.

Ilustrační snímek

Vycházíme opět z The Code of Trust: An American Counterintelligence Expert’s Five Rules to Lead and Succeed (Kodex důvěry: Pět pravidel amerického experta na kontrašpionáž o tom, jak vést a uspět), jejímž autorem je Robin Dreeke. Ten strávil několik desetiletí jako agent FBI a ví, jak si získat důvěru druhých.

Dodejte uznání osobě, s níž mluvíte – snažte se zjistit, jaký člověk vlastně dotyčný je a jak činí nebo činil svá rozhodnutí. Lidé nepotřebují, abyste nezbytně souhlasili se vším, co říkají. Stačí, když jim dáte najevo, že je akceptujete a že rozumíte tomu, co říkají. To funguje všude.

1) Zahoďte ego

Klíčem k získání důvěry je zaměřit se na všechny ostatní, nikoli na sebe. Jakmile do hry vstoupí vaše ego a ctižádost, může vám to jen ublížit. Budete nejistí a plní obav. V každé situaci platí, že se musíte zaměřit na druhé. Musíte si uvědomit, že ego není základem úspěchu. Pokud totiž jste sami, jste zbyteční, ať jste jakákoli hvězda. Potřebujete mít kolem sebe i jiné lidi.

2) Nesuďte ostatní, dodejte jim sebeúctu

Nesuďte ostatní, protože tím vyvoláte jen jejich odpor. Snažte se je pochopit – lidé chtějí být chápáni a akceptováni. Zajímejte se o jejich myšlenky a názory. Právě tím jim ukážete uznání a posílíte je.

Akceptování však ještě nutně neznamená, že bychom s někým souhlasili. Jde pouze o to, abyste se druhému pokoušeli porozumět. Důležité však je, aby ani tón vašeho hlasu nebo řeč těla nenaznačovaly odsuzování.

3) Používejte rozum

Lídři jsou dobří v tom, že ostatním umožní prosperovat. Chápou priority a cíle ostatních. Abyste však mohli jasně přemýšlet, musíte si stále držet emoční odstup. Proto i ve stresujících okamžicích vždy klaďte důraz na rozum a zvykněte si klást poznávací otázky typu: „Jak ti to, co děláš, pomáhá nebo brání v dosažení tvých cílů?"

4) Buďte velkorysí a štědří

Pochopte, jak druzí chtějí, abyste jim prokazovali velkorysost. Můžete poskytnout svůj čas – to velmi často stačí. Znovu je však klíčové neočekávat jakoukoli reciprocitu.

Závěrečná poznámka: Jak zvládnout negativní lidi

Negativita je téměř vždy výsledkem nejistoty. Lidé se nevhodným chováním snaží ukázat svou hodnotu. Měli byste se je snažit pochopit. Proč jsou nejistí? V čem spočívá jejich nejistota? Když to zjistíte, můžete začít odstraňovat tuto nejistotu tím, že budete zdůrazňovat a chválit jejich dobré vlastnosti. Každý má slabé i silné stránky.

Kniha

Dreeke, Robin a Stauth, Cameron: The Code of Trust: An American Counterintelligence Expert’s Five Rules to Lead and Succeed. St. Martin's Press, 2017, 384 stran

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Tipy od experta z FBI (1/2): Bez důvěry se nikam nedostanete

Aktuální

Tipy od experta z FBI (2/2): 4 kroky k vybudování důvěry