Méně běžné, avšak efektivní způsoby propagace malých firem

Při propagaci svého podnikání se snažíme ovlivnit veřejnost tak, aby si spotřebitelé koupili to, co nabízíme. Existuje přitom mnoho komunikačních kanálů, které malá firma může využít. A existuje také rozdíl mezi propagací a reklamou. Reklama je totiž jen jedna z více akcí nebo činností, kterou může firma ke své propagaci podniknout. Jakou propagaci mohou tedy malé firmy využít?

Ilustrační snímek

Pořádání nebo sponzorování místních akcí

Zejména charitativní akce vás učiní daleko známějšími v místní komunitě.

Osobní doporučení zákazníků

Toto je obvykle považováno za nejefektivnější způsob propagace firmy, navíc obvykle ani nic nestojí. Spotřebitelé se totiž často spoléhají na doporučení svých přátel a rodin. Chcete-li využít osobních doporučení, musíte však být ochotni konzistentně dělat něco navíc. Vynikající zákaznický servis je zde bezpodmínečným předpokladem úspěchu. Také můžete zkusit být zcela upřímní a své zákazníky o doporučení žádat.

Vlastní elevator pitch (krátká a výstižná prezentace)

Nemusíte být startup, abyste mohli využít sílu krátkého strukturovaného a přesvědčivého příběhu o vaší firmě. Důležité je zmínit firemní cíle a přístup k zákazníkům. Tyto krátké prezentace by měly sdělit to nejdůležitější ohledně vašeho podnikání – a to jen v několika málo větách. Měli byste proto hlavně zdůraznit, jak vaše služby pomáhají  zákazníkům. Nestyďte se a svůj elevator pitch potenciálním zákazníkům řekněte. A můžete jej říci i těm, kteří už si od vás nějakou službu nebo produkt koupili.

Vizitky

Ano, stále se používají. V asijských zemích je jejich výměna mezi obchodními partnery dokonce celý malý rituál. Snažte se proto svou firmu propagovat i pomocí vizitek. A nezapomínejte ani na hlavičkový papír a podpisy v e-mailech. Každé sdělení, které na tato místa umístíte, však musí být stručné, upozorňuje článek na webu thebalance.com.

-jk-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance