Řídíme tým na dálku

Manažeři virtuálních týmů denně využívají telefony, e-mail, webináře či aplikace s podporou týmové komunikace jako například Slack, aby jejich týmy dobře odvedly svou práci. Využíváte však těchto nástrojů efektivně?

Používejte vhodné nástroje

Například pokud vám není příjemné oznamování špatných zpráv, můžete špatné novinky poslat e-mailem. Je to rychlé a pohodlné zároveň. Nehrozí nebezpečí, že byste se museli přímo vypořádat s emocemi a absolvovat nepříjemné rozhovory. Takové rozhodnutí však nakonec nejspíš poškodí dynamiku ve vašem týmu. Nevolte proto vždy jednoduchou cestu.

Ilustrační snímek

E-mail je vhodný jen tehdy, když potřebujete zprávu oznámit co nejrychleji nebo pokud vaše zpráva musí být konzistentní. I v naléhavých případech byste však měli přemýšlet o tom, zda zaměstnancům nezpřístupnit stránku s nejčastějšími otázkami a odpověďmi na webu nebo stránku, kde se budou moci vypsat, navzájem sdílet informace a kde vy budete moci reagovat na jejich obavy.

Neodmítejte nástroje, které by vašemu týmu pomohly

Efektivní vedení je hlavně o efektivní komunikaci i na velké vzdálenosti. Pokud tedy nepoužíváte některé nástroje, protože se vám zdají složité, nebo se vám prostě nelíbí, přemýšlejte o důsledcích, které to může mít pro váš tým. Možná jste se tím připravili o ideální nástroj, který by vašemu týmu mohl každodenně ušetřit mnoho úsilí a potíží.

Když záměrně odmítáte používat určitý nástroj, zbytek vašeho týmu nejspíš nebude chtít zpochybňovat vaši volbu a neřekne vám to, varuje článek na webu management-issues.com.

Potřebujete interakce? Uspořádejte menší schůzky

Někdy je třeba lidem v týmu opravdu naslouchat. Zvlášť ve virtuálním týmu potřebujete znát názory členů k danému tématu a potřebujete se dozvědět i o jejich obavách, abyste na ně mohli zareagovat. V tomto případě nepomůže webinář nebo velký konferenční hovor s omezenou možností interakcí, protože jde o spíše jednosměrné nástroje.

Takže i když je platforma dobrá, v dané chvíli možná nestačí. V tomto případě bude lepší uspořádat menší jednání, která však díky tomu budou dostatečně interaktivní.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues