Lídři, které Afrika potřebuje pro svůj sen o lepší budoucnosti

Prudký růst Afriky přináší řadu problémů. Její střední třídy roste nejrychleji na celém světě. Celkový africký trh má podle společnosti McKinsey hodnotuvíce než 5 bilionů dolarů. Je tu však ještě jedna věc: Afrika bude disponovat největším objemem pracovní síly na planetě, a to už za pouhých 10 let.

To zní slibně, že? Všechno však může být horší, když si představíme, že se tato obrovská pracovní síla vydá do měst, kde zjistí, že pro ni nejsou žádná pracovní místa. Města budou přeplněná a jakékoli ubytování velmi drahé. Také se zdá, že infrastruktura měst v rychle rostoucích zemích nebude tak velkému přílivu nových mladých pracovníků stačit.

Ilustrační snímek

V Africe stále převládá chudoba, kriminalita a šířící se nedostatek zdrojů. Na mnoha místech i dnes chybí potraviny, voda a elektřina. Afrika je sice bohatá na některé zdroje, bohužel však svého potenciálu v současné době nemůže využít.

Jak na řešení problémů

Článek na webu Centra pro kreativní leadership (CCL) uvádí, že v Africe je potřeba nový druh lídrů. Toto tvrzení vychází z globálního výzkumu doplněného o místní poznatky progresivních lídrů z mnoha afrických zemí.

Naštěstí pro Afriku a celou globální ekonomiku se někteří lídři, politici a rozvojové agentury už dnes umějí ptát na odvážné otázky, které si budou noví lídři muset klást i do budoucna:

  • Nejsme kvůli svým minulým úspěchům slepí vůči budoucím příležitostem?
  • Nejsou naše současné strategie a rozhodovací postupy zastaralé, nemíjí se s realitou? A pokud ano, co udělat pro to, aby si to všichni uvědomili?

Je zapotřebí jedinců, kteří budou schopni přeměnit těžkosti v mnohonásobně větší příležitosti. Lídři, kteří se dokáží otevřít různým perspektivám a díky tomu vymáčknout to nejlepší z hospodářských ekosystémů, které jsou opravdu velmi komplexní. Musí také umět povzbudit všechny kolem sebe, aby se nebáli podrobovat jejich předpoklady a závěry kritice.

A co ještě pomůže? Technologie, protože v mnoha případech právě technologie umožní, aby se kdysi nemyslitelné stalo realitou.

-jk-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog