Jak vyhrát jednání s agresivními protivníky

Snaha o dominanci, která může vést až k zastrašování či šikaně druhých, není na pracovištích neobvyklá. Způsobuje celou řadu problémů v nejrůznějších situacích, dnes se však zaměříme na vyjednávání.

Možná se vám už stalo, že jste se u jednacího stolu setkali s člověkem, který byl připraven dosáhnout svého i za cenu, že vás bude napadat a ponižovat. V takových situacích často nevíme, co dělat, a proto raději vyjednávání vzdáme.

Není to však nutné, i jednání s takovým partnerem může vést ke vzájemné spokojenosti, pokud se budete držet určitých pravidel. Tím prvním a nejdůležitějším pravidlem je nechovat se stejně.

Ilustrační snímek

Chcete-li uspět ve vyjednávání, musíte být empatičtí a snažit se pochopit druhou stranu. Útočící strana má převahu jen v tom, že ve vás dokáže vyvolat nepříjemné pocity. Když s tím budete počítat a nenecháte se vyprovokovat, budete naopak mít výhodu vy.

Server fastcompany.com doporučuje následující kroky.

1. Připravte se

Zjistěte si co nejvíce o tom, s kým budete mluvit. Musíte znát nejen danou osobu, ale i organizaci, a vědět, proč s vámi jednají.

Nechte agresivní vyjednavače představit jejich požadavky a pozorně naslouchejte. Teprve pak vyslovte svůj názor, přičemž zachovejte naprostý klid.

2. Věřte svým zkušenostem

Pokud se s vámi daný partner sešel, nezáleží na tom, jak moc agresivní se vám zdá. Kdyby s vámi jednat nechtěl, vůbec by se s vámi nescházel. Něco od vás potřebuje. Proto si věřte a odpovídejte na jeho požadavky příklady svých konkrétních zkušeností.

3. Nenechte se zatlačit do kouta

Počítejte s tím, že agresivní vyjednavač začne ihned sebevědomě jednat. Bude se vás snažit dotlačit k tomu, abyste okamžitě souhlasili s jeho nabídkou.

Pokud je vaše představa o spolupráci jiná, poslouchejte, snažte se pochopit jeho postoj, ale nekývněte. Buďte také sebevědomí. Zachovejte klid, odmítněte a vysvětlete svůj postoj.

4. Neberte protivníkovi pocit síly

Zní to sice divně, ale je to ve vašem zájmu. Vyjádřete mu pochvalu a obdiv za jeho úspěchy. Udrží si tak pocit dominance a vy můžete snadno požádat o to, co od něho potřebujete. Když bude mít pocit, že uvažujete podobně jako on, vyjednávání půjde mnohem snáze.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company