Stroje (zatím) nemůžou nahradit úspěšné lídry. Víte proč?

Co přesně je strojové učení? V podstatě jde o to, že se automatizovaný systém naučí rozpoznávat vzory a vztahy v datech – a to s mnoha proměnnými. Jak mohou lídři s takto pokročilými stroji soupeřit? Vybudujte a ochraňujte dynamiku svého týmu, díky které získáte nové nápady.

Ilustrační snímek

Velmi brzy budou stroje lepší nejen v obracení hamburgerů, ale také v rozklíčovávání dat, což bývala doména vysoce vzdělaných pojišťovacích matematiků. Avšak i přesto zůstávají oblasti, ve kterých je přínos lidské mysli nenahraditelný. Nelineární učení a kreativní myšlení jsou zkrátka potřeba, tvrdí článek na webu thesmartbrief.com.

Jiskřičky zvědavosti

Stroje dokážou velice rychle vyhodnotit data. Lídři, kteří umějí přiznat vlastní omyl, však mohou mít mnohem větší pozitivní vliv. Pokud pokorně sledují, jak zákazníci skutečně využívají jejich služby, může se jim povést v ostatních vzbudit zvědavost. Přimět ostatní ke zvědavosti je něco, co stroje nedovedou.

Otázky jako mocný nástroj

Většina lídrů mívá pocit, že nemají čas. Proto si myslí, že by prostě jen měli ostatním co nejstručněji říkat, co mají dělat.

Když se začnete snažit spíše o nastartování a usměrňování konverzací založených na objevování, může se vám možná zdát, že je to zbytečně pomalé. Jenže ve skutečnosti právě díky takovým konverzacím dochází ke generování nových nápadů.

My, lidé, si zkrátka své kognitivní puzzle skládáme každý trošku po svém.

Rozmanitost – povzbuzování odlišností

Myšlení natolik pokrokové či novátorské, že může proměnit celé odvětví nebo organizaci, obvykle pramení z bohatého mixu, kdy se střetávají různé perspektivy. Musíte prostě dostat lidi s různými zkušenostmi a nápady dohromady. To je však jen úplně první krok.

Musíte jejich setkání také řídit a usměrňovat – tak, aby byly probrány všechny názory a aby prostředí i atmosféra zůstaly bezpečné a respektující.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com