Neztraťte svou osobnost při budování osobní značky

Budování osobní značky vyžaduje dlouhodobou tvrdou práci. Získat reputaci úspěšného a důvěryhodného odborníka, která vám otevře cestu k novým kontaktům a příležitostem, není jen tak.

Proto se dnes zaměříme na to, jaká úskalí s sebou budování osobní značky nese. Podíváme se na rizika, která mohou veškeré vaše snahy v tomto směru obrátit proti vám.

Ilustrační snímek

Server Fastcompany.com upozornil na následující rizika, kterých byste se měli vyvarovat, aby vaše osobní značka neutrpěla žádnou újmu a přinášela jen pozitivní výsledky.

1. Příliš úzká specializace

Na začátku byste si měli vybrat úzce specializované téma, jemuž se budete věnovat na svém blogu či při veřejných vystoupeních. Pamatujte však, že postupem času byste měli svůj záběr rozšiřovat. Mohlo by se vám totiž stát, že podobně jako někteří herci zůstanete uvězněni ve škatulce, z níž už nebudete moci vystoupit.

2. Chybějící strategie

Vybudovat si osobní značku trvá dlouho. Budete to znamenat dlouhé hodiny strávené publikováním příspěvků na sociálních sítích a dalšími způsoby komunikace s vaším publikem. Neznamená to však, že se vám tato investice musí vyplatit. Musíte mít jasnou strategii celého svého snažení a sledovat, zda dosahujete požadovaných výsledků.

3. Ztráta autenticity

Osobní značka je vlastně alternativní osobnost. Samozřejmě, že jste to v první řadě vy, může však akcentovat určité vaše vlastnosti, které jinak běžně neukazujete. Každý se navíc postupem času mění, jak získává nové poznatky a zkušenosti. Dávejte si proto pozor, aby vaše osobní značka neustrnula v podobě, která bude příliš vzdálená od vašeho skutečného já. Mohlo by to ublížit nejen vaší značce, ale především vám samotným.

4. Falešný marketing

Osobní značka by neměla být v rozporu s tím, co skutečně umíte. Své kvality byste neměli zdůrazňovat do takové míry, že to již nebude odpovídat realitě. Brzy by se a to přišlo a vaše důvěryhodnost by utrpěla velkou ránu.

5. Negativní publicita

Snažte se vyhýbat kontroverzním situacím, které na vás vrhnou negativní světlo. Příkladem může být, když budete někoho špatně citovat ve svých článcích nebo dokonce uvádět nepravdivé informace. Čím více se o těchto vašich přešlapech bude vědět, tím hůře pro vás.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company