Lež má nervózní nohy

Ilustrační snímek

I když je těžké si to přiznat, i ti nejbližší přátelé a spolupracovníci nám pravidelně lžou. Tímto konstatováním otevírá odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry další ze svých článků na síti LinkedIn.

Lidé lžou i při běžných rozhovorech, aby působili sympatičtěji a schopněji. Často si to navíc ani neuvědomují. Jak ale poznat, že nám někdo lže?

Travis Bradberry upozorňuje na výzkum psycholožky Leanne ten Brinkeové z Haas School of Business na University of California Berkeley, který odhalil následující projevy spojené se lhaním.

Nelze je samozřejmě brát jako stoprocentní návod, jak poznat lháře, protože chování každého jednotlivce je vždy třeba posuzovat s ohledem na jeho běžné normy chování.

Hyperaktivní lidé si například často hrají s různými věcmi, když s vámi mluví, ale to neznamená, že vám lžou. Psychopati zase nevykazují žádné známky lhaní, protože je lhaní nijak neznervózňuje. Přesto vám níže uvedené signály mohou napovědět, kdy se mít na pozoru.

Opakování a agresivita

Lhář se snaží co nejvíce mluvit, aby nenastalo ticho. Poskytuje proto mnohem více informací, než bylo vyžadováno, a často se opakuje. Navíc je agresivnější, aniž by k tomu měl důvod.

Lhaní pouze slovy

Lhát slovy je mnohem jednodušší, než ovládnout řeč těla. Pokud se tedy slova a řeč těla neshodují, zbystřete. Typický příklad je vyprávění smutného příběhu s úsměvem na rtech a nadšenými gesty.

Zakrytá ústa nebo břicho

Když někdo lže, často si podvědomě zakrývá ústa nebo se dotýká rtů. Instinkt lháře dále vede k tomu, aby si zakrývali si hlavu, krk či břicho. Je to podvědomá reakce na očekávaný útok na zranitelné části těla.

Příprava na únik

Tělo lháře se instinktivně připravuje na útěk. Svaly se napínají, postoj napřimuje a celá postava se otáčí či přesouvá směrem ke dveřím.

Změna frekvence dýchání

Když začneme lhát, srdce nám buší rychleji a dech se zkracuje. Zároveň nám vysychá v ústech, což se v kombinaci s rychlým dechem může projevit i problémy s mluvením.

Změny pohybu očí

Když člověk začne lhát, otočí pohled jiným směrem. Může to být k zemi, ale i do strany nebo nahoru – zkrátka jinam než dosud. Často se začne dívat ke dveřím. Může se také začít upřeně dívat na svůj protějšek ve snaze vypadat důvěryhodně.

Nervozita

Když si někdo začne hrát s věcmi, které má po ruce, nebo například s oblečením či vlasy, značí to nervozitu. Dalším signálem může být šoupání nohama či poklepávání prsty. Opět jsou to signály podvědomé snahy těla utéci.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse