Využíváte všech schopností svých lidí?

Ilustrační snímek

Organizace skutečně může uspět, i když ji zosobňuje jen jeden člověk. Daleko častěji je však úspěch dosažen za pomoci týmu, jsou-li správní lidé na správných místech. Jejich týmová práce pak společnost posouvá dál. Aby vaši podřízení přispěli k dosažení vašeho společného cíle co nejvíce, je třeba dobře definovat jejich odpovědnost, ale následně jim dopřát dostatek svobody. Prověřte si své zaměstnance, odhalte limity jejich schopností. Dejte jim dostatek prostoru a po dostatečně dlouhé době zhodnoťte jejich výsledky, radí web leadershipnow.com.

Nechte zaměstnance ukázat, co umějí

Mnoho zaměstnanců nepracuje úplně nadoraz. Mohli by dosahovat daleko větší produktivity i úspěchů, ale často nemohou, protože nemají dostatek prostoru k tomu, aby se rozvíjeli. Jeden z nejdůležitějších úkolů manažera je proto právě to, aby poskytl svým podřízeným prostor pro rozvoj a uplatnění jejich schopností a dovedností. Cílem a klíčovým zájmem každého manažera by mělo být, aby podřízení rostli spolu s ním. Když tedy přijmete nového zaměstnance, dejte mu čas od času skutečně náročný úkol. Otestujte si, kam až sahají jeho schopnosti, protože to prostě potřebujete vědět. Dopřejte mu dostatek volnosti a rozhodovací pravomoci, abyste postupně zjistili, co všechno vám je schopný přinést.

Chyby jsou v pořádku

Chyby pomáhají lidem růst, a proto byste se jich neměli bát. Podporujte podřízené v přebírání iniciativy, i kdyby to mělo znamenat, že něco čas od času nevyjde. Získají tím zkušenosti a, ačkoliv to někdy může být nákladné, budou se rozvíjet. A to tím nejlepším způsobem. Možné náklady se vám později bohatě vyplatí, protože podřízení získají sebedůvěru a stanou se z nich aktivní, energičtí pracovníci.

Loajalita přichází tam, kde je zmocňování

Zaměstnanec chce pracovat pro společnost, ve které dosáhne nejvyšší efektivity. Dávat příliš mnoho instrukcí proto může být škodlivé pro vztah pracovníka s firmou. Správný typ zaměstnance se cítí lépe, když si může vybrat, jak dosáhne zvoleného cíle. Cítí se lépe když si sám může zvolit, jak dostojí svým povinnostem.

Více o zmocňování (empowermentu) čtěte zde.

-jk-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now