Rozvoj leadershipu: Na nic nečekejte

Ilustrační snímek

V dřívějších dobách se rozvojem leadershipu ve firmách rozuměla praxe, kdy byl každý zaměstnanec povýšený do role vedoucího týmu nebo manažera vyslán na povinný kurz vůdcovských dovedností. Zde mu externí školitelé nebo pracovníci HR předali nejrůznější teoretické informace a vyzkoušeli s ním několik praktických cvičení. Pak už přišla na řadu praxe a žádný další rozvoj se nekonal.

Problém tohoto přístupu spočívá především v tom, že lidé se dokáží rozvíjet pouze za předpokladu, že sami chtějí. Musejí mít motivaci, která vyžaduje možnost vlastní kontroly nad rozvojem. Jak tedy převzít zodpovědnost nad rozvojem svých vlastních vůdcovských dovedností? Přečtěte si doporučení serveru humancapitalleague.com.

1. Nečekejte na formální školení

Většina modelů leadershipu je tak složitá a teoretická, že vám k úspěchu ve vaší firmě stejně nepomůže. Nečekejte tedy, až vás někdo vyškolí. Raději se rozhlédněte kolem sebe a najděte si respektované lídry, jimiž se můžete inspirovat.

2. Chtějte zpětnou vazbu

Nečekejte až na výroční hodnocení. Aktivně se ptejte svých spolupracovníků, kde děláte chyby, abyste je mohli napravit včas.

3. Vytvořte si svůj vlastní plán rozvoje

Nečekejte, až vám jej sestaví HR nebo váš nadřízený. Stačí se podívat na internet a najdete řadu šablon.

4. Najděte si školení, která vás zajímají

Nečekejte, až vás firma pošle na školení. Najděte si několik tréninkových programů, které odpovídají vašemu rozvojovému plánu a požádejte nadřízené o schválení. Zkuste se domluvit, zda vám kurz bude alespoň částečně hrazen zaměstnavatelem.

5. Najděte si kouče

Koučink je dnes velmi žádaný a řada firem jej už nenabízí jen nejvyšším manažerům. Za zeptání u nadřízených nic nedáte. Případně si můžete najít osobního kouče sami.

6. Hledejte práci s možností rozvoje

Máte-li tu možnost, vybírejte si pracovní úkoly a příležitosti, které vám umožní něco nového se naučit a dále růst. Neberte jen věci, které zvládáte takříkajíc levou zadní.

7. Najděte si mentora

Ani v tomto případě nečekejte, až vám bude někdo přidělen. Stačí, když se rozhlédnete kolem sebe nebo například na síti LinkedIn a požádáte osobnosti, které vás inspirují, aby se stali vašimi mentory.

8. Čtěte a dívejte se

Sledujte knihy, které vycházejí na téma leadershipu, čtěte odborné weby, nechte se inspirovat TED talks. Tipy na zajímavou literaturu naleznete také v naší rubrice Knihy zde.

-kk-

Zdroj: Human Capital League - online komunita pro profesionály v oblasti řízení lidí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Capital League