Praktická lekce konverzace pro introverty

Ilustrační snímek

Introverti, kteří se chtějí zlepšit v komunikaci s ostatními, by se neměli snažit chovat jako extroverti. Měli by se učit lépe využít silných stránek své introverze. V zajímavém článku na serveru Psychology Today o tom píše profesor komunikace na Harvard University, trenér a kouč Preston Ni, který je také autorem knihy s názvem Confident Communication for Introverts. Na základě svých dlouholetých zkušeností z workshopů a koučování introvertů doporučuje následujících pět kroků, jak získat větší sebedůvěru a komunikovat s minimálním stresem.

1. Vybírejte si vhodné prostředí

Bude-li to možné, zvolte pro důležitou komunikaci místo, které dobře znáte a kde budete mít co největší klid. Příliš hlučné místo bude vás i druhou stranu nutit mluvit hlasitě, což vás jednak připraví o energii a jednak zbaví soustředění na samotné sdělení. Dávejte si také pozor na příliš výrazné barvy a vysokou teplotu. Oba tyto faktory vyvolávají silné emoce a oslabují schopnost přemýšlet.

2. Ukažte zájem o druhé

Nejsnadnější způsob, jak vést konverzaci, je ukázat zájem tím, že budete klást otázky zaměřené na to, co druhou stranu zajímá. Začněte proto otevřenými otázkami o tom, kdo sedí proti vám. Pokud se vám bude zdát, že hovor ustává, zeptejte se na bližší okolnosti něčeho, co o sobě už dotyčný řekl. Je to snadný způsob, jak se aktivně zapojovat do hovoru a přitom příliš nemluvit. Pro introverty ideální.

3. Požádejte o chvíli klidu

Během hovoru budou nastávat situace, kdy budete potřebovat trochu času na zpracování informací, abyste se k nim mohli vyjádřit. Tento čas získáte jednoduše tak, že požádáte druhou stranu, aby vás nechala chvíli přemýšlet. Stačí říci: „Dejte mi prosím chvilku, abych se zamyslel.“ Nebojte se, je to zcela společensky přijatelné. Stejně tak je v pořádku i to, když budete potřebovat malou přestávku. V takovém případě se omluvte s tím, že si potřebujete dojít na toaletu, napít se nebo si něco přinést z kanceláře. Až se po chvíli vrátíte, budete mít více energie.

4. Naučte se přirozeně ukončit konverzaci

Nevíte, jak ukončit hovor? I zde je snadná pomoc. Až budete připraveni hovor ukončit, dejte to druhé straně najevo tím, že jej upozorníte, že až zodpovíte jeho aktuální otázku, budete muset odejít. Psychicky jej tak připravíte na to, že je třeba shrnout celý hovor a rozloučit se.

Pokud vás téma introvertů zajímá více, doporučujeme začít u „tiché revolucionářky“ Susan Cainové v článcích Být introvert není hendikep a Opravdu víte, kdo je introvert a extrovert?. Máte-li introverty ve svém týmu, přečtěte si článek Jak lépe řidit introverty.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today