Nejprve se naučte řídit sami sebe

Ilustrační snímek

Dobrý lídr musí dobře znát nejen své lidi, ale také sám sebe. Chce-li zefektivnit chod svého týmu, měl by začít tím, že lépe pozná své vlastní emoce. Znamená to změřit se na to, co spouští vaše emoční reakce. Sledujte, jak reagujete na vypjaté situace a uvidíte, že brzy poznáte, kdy je lepší zůstat v klidu a potichu. Teprve když pochopíte své emoce a naučíte se je řídit, můžete porozumět emocím svých lidí a řídit je. Jak na to radí server Entrepreneur.com.

1. Uvědomte si sílu emocí

Přijměte fakt, že pokud chcete řídit lidi, musíte znát jejich emoce a použít vlastní rozum, abyste ovládli ty své. Nevyhýbejte se konfliktům, vnímejte je jako příležitosti naučit se lépe pracovat s emocemi. Snažte se emoce omezovat a vnímat co nejširší kontext. Ke stejnému postupu veďte i své lidi.

2. Pochopte správné načasování

Naučíte-li se správně vyhodnotit emoce, uvidíte, že i naše emoční reakce mají určitou logiku. V určitou dobu vznikají a jindy opadají. Čelíte-li negativním emocím, měli byste svým lidem dát čas na uklidnění a teprve poté zasáhnout. V případě kladných emocí je tomu naopak, využijte jich, když jsou nejintenzivnější.

3. Využijte emoce ve prospěch týmu

Naučte se pracovat s negativními a pozitivními emocemi tak, aby to pomohlo motivaci vašeho týmu. Základ je jít příkladem. Neslibujte nic, co nemůžete dodržet. Oslavujte společné úspěchy a odměňujte je tak, jak jste slíbili. Vytvářejte prostředí, v němž nebudete ke všem přistupovat stejně. Motivujte individuálně a odměňujte přispění každého jedince k úspěchu týmu.

4. Posilte morálku

Využijte kladné emoce k tomu, aby vaši lidé uvažovali méně o sobě a více o týmu. Ukažte jim, jak důležité je, aby splnili určitý úkol a jak moc to prospěje firmě. Podporujte týmového ducha.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com