Hloupé chyby v manažerské kariéře

Ilustrační snímek

Za problémy ve své manažerské kariéře si z velké části můžeme sami. Nezachrání nás přitom ani vysoká inteligence ani dlouhé roky zkušeností. Zkrátka i ti nejlepší dělají své kariéře chyby, které jsou hloupé a které bychom do nich neřekli. Chcete-li se takových chyb vyvarovat, mohou vám být velmi užitečné rady zveřejněné nedávno na serveru forbes.com.

1. Nemyslete si, že uspějete ve všem

Úspěšní manažeři mají sklon podléhat jisté aroganci. Věří, že uspějí ve všem, na co sáhnou, a navíc je v tom utvrzují jejich obdivovatelé. Přílišné sebevědomí ale nikdy nemůže trvat věčně.

2. Nepřestávejte vnímat detaily

S pracovními úspěchy přichází povýšení a také větší odpovědnost. Manažeři pak brzy přestávají vnímat všechny detaily, které jim až doposud pomáhaly k úspěchu. Typickým příkladem je delegování úkolů podřízeným bez zpětné kontroly, zda byly splněny. Jste zkrátka příliš vytížení, takže nakonec všechno běží kolem vás bez vašeho přičinění.

3. Nezapomínejte na své slabé stránky

Manažer, který si myslí, že je odborník na všechno, nemůže být dlouhodobě úspěšný. Nejlepší manažeři dobře vědí o svých slabostech a umějí se obklopit lidmi, kteří mají v těchto oblastech naopak silné stránky.

4. Nezbavujte se lidí s odlišnými názory

Špatní manažeři se obklopují pouze přitakávači, kteří jim nikdy neodporují. Jsou zkrátka přesvědčeni, že se nemohou mýlit a tvrdě prosazují svá rozhodnutí bez zvážení názorů jiných lidí.

5. Dávejte si pozor, jak se chováte k lidem, když jdete nahoru

jak říká klasik, budete je potkávat, až budete padat dolů. Každý ve své kariéře zažije okamžik, kdy začne padat dolů. Právě v těchto chvílích budete potřebovat podporu.

6. Neopomíjejte budování kontaktů

Mít vynikající výsledky dnes, možná bohužel, nestačí. Velmi silnou roli hrají i vztahy. Dobrý manažer se proto musí umět „prodat“ vlivným lidem kolem sebe, dělat sám sobě to nejlepší PR. Samozřejmě je třeba umět vyvážit upřímnou prezentaci svých výsledků s přílišnou servilitou.

7. Nemyslete si, že je možné oddělit pracovní a soukromou pověst

Vysoce postavený manažer nemůže spoléhat na to, že si nikdo nebude všímat jeho soukromého života. Problémy s alkoholem, drogami, promiskuitou či dalšími závislostmi jasně ukazují, že nedokážete řídit svůj život.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com