Řekni, kdo jsi a já doručím tvůj e-mail

Pravděpodobně se vám již někdy stalo, že jste napsali e-mail a po několika minutách se vám vrátil s výzvou, abyste pro doručení svého e-mailu nejprve využili níže uvedeného odkazu k potvrzení své identity. Ptáte se, co po vás chtějí? A je vůbec bezpečné na takové výzvy reagovat? Vítejte do spamových válek. Tato epizoda by mohla nést název Pomsta obětí spamu. Systém, na který jste takto narazili se jmenuje challenge/response (c/r) neboli výzva a odezva. V posledních letech se pro oběti nevyžádané pošty stal populární možností ochrany. V lidech, jako jste vy, kteří spam nerozesílají, však vzbuzuje spíše odpor.

Systém c/r filtruje příchozí elektronickou poštu. Pokud e-mail zasílá osoba, jíž systém rozpozná, bude vám tato zpráva doručena. V opačném případě ji vrátí odesílateli a vyžaduje potvrzení jeho identity. Jestliže odesílatel nevyplní příslušný formulář, nemůže očekávat, že by jeho e-mail byl někdy doručen. Tento systém by měl teoreticky zabránit nevyžádané poště, v praxi však dochází k řadě problémů.

- Kdo na to doplatí? Systém c/r fakticky přesouvá odpovědnost za prevenci proti nevyžádané poště na legitimní odesílatele, jejichž zprávy nejsou spam. Doplácejí tak na něj nevinní, kteří například na výzvy k autentifikaci neodpovídají.

- Ne všichni odesílatelé jsou lidé. Většina on-line obchodů například odesílá e-maily svým zákazníkům automaticky a není nikdo, kdo by vyplnil autentifikační formulář.

- Ne všichni odesílatelé jsou těmi, za které se vydávají. Pokud někdo využije k rozesílání spamu adresu někoho jiného, který pak vyplní autentifikační formulář, nevyžádaná pošta nebude vyfiltrována.

- Výzvy k identifikaci působí na uživatele elektronické pošty jako podvodné aktivity, které se snaží zneužít jejich osobní údaje. Svou identifikaci proto neuvádějí, i když je jejich pošta legitimní.

-kk-

Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How