Nepodporujte kulturu strachu ve vaší firmě

Ilustrační snímek

Byla, nebyla jedna velká korporace, která se dynamicky rozvíjela, leč na úkor vlastních zaměstnanců, kteří se dennodenně obávali ztráty zaměstnání, kritiky nebo chyb. Jednoho dne však do firmy nastoupil prozíravý lídr, který zavedl do firmy efektivní změny a pochroumanou firemní kulturu plnou strachu uzdravil…

Pěkná představa, ale tak jednoduché to bohužel není. Stejné pracoviště, které utváří nepříjemnou atmosféru a trápí zaměstnance, je zároveň domovem pro jednotlivce, kteří rádi přiživují kulturu strachu svým nevhodným chováním, pomluvami nebo podvody.

Nelze vše ale svádět na prostředí velkých korporací. I firmy menších rozměrů nebo neziskové mohou čelit obdobným problémům. Rozměr tohoto jevu diskutoval server Management Issues.

„Malé špinavé tajemství“

Většina z nás se naučila držet svůj strach pro sebe. Dokonce i ti, kteří by mohli něco změnit z pozice autority, často raději mhouří oči nad objevivšími se problémy. My sami nechceme požádat kolegu, aby změnil své chování, natož poukázat na nějaký podvod. „Hlavně, aby se neukazovalo na mne,“ říkáme si a držíme to, co víme raději pěkně pod pokličkou (případně použijeme ve „vhodnou“ chvíli, což je snad ještě horší). Většina z nás ale ví, že je něco v nepořádku a že takhle to ve skutečnosti nechceme.

Co s tím?

Řešení začíná s vnímáním a přijetím vlastních obav a schopností s nimi začít postupně pracovat. Jestliže víte, že jste sami spíše pasivní, bojíte se konfliktů nebo nechcete být raději příliš upřímní je to první krok ke změně. Opakem strachu je odvaha. Neobávejte se projevovat autenticky v určitých situacích navzdory vašemu strachu (z pomluv, kritiky…). Zkoušet to můžete třeba krok po kroku. Tím, že pomůžete sami sobě, pak nakonec pomáháte i svému týmu nebo oddělení.

Pár otázek k zamyšlení

  • Kdo nebo co vám brání vykonávat vaši práci efektivně?
  • Máte problém se svěřit někomu se svými obavami?
  • Jste schopni otevřeně přiznat své chyby nebo se je snažíte zamaskovat?
  • Bojíte se konfrontace se závažným problémem na pracovišti nebo čelit kritice?
  • Jste upřímní a otevření vůči ostatním?
  • Kdy jste se naposled sami ohradili vůči nevhodnému chování?
  • Co by se vám stalo, pokud byste drobnými kroky narušili atmosféru strachu?

Strach nemá žádný význam a jeho potlačování vás ještě více svazuje. Tím, že sami utajíte nekalosti nebo pomluvy, které se ve firmě dějí, akorát ještě více podporujete jejich aktéry. Žalováním si jistě nepomůžete. Raději se naučte být otevření vůči zpětné vazbě a konstruktivní kritice. Buďte empatičtí, spolupracujte s kolegy a respektujte soukromí a individualitu druhých. Jedině postupnými kroky můžete docílit postupných změn.

Máte problémy z firemní kulturou plnou strachu? Máte tip, jak efektivně začít bojovat proti nezdravé atmosféře ve firmě?

-bn-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues