Šestero tipů pro efektivitu hodnotících průzkumů

Ilustrační snímek

Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč to, co jedni dělají, je pro druhé tak atraktivní, zatímco, když to zkusíte třeba vy nebo někdo další, tak už to tak „sexy“ není? Nebylo by to krásné, kdyby i vaše hodnotící průzkumy vyvolávaly zářivou auru a napomáhaly vyšší efektivitě celého leadershipu?

Jonah Berger se ve své knize „Contagious“ („Nakažlivý“) zabývá studií „sociálních epidemií“, tedy to, proč jsou určité výrobky, myšlenky nebo i chování tak populární. Po desetiletém výzkumu nakonec přišel s 6 základními principy atraktivity, které publikoval server Leading Effectively v aplikaci na tvorbu hodnotících průzkumů v rámci leadership development programů. Jaké principy to jsou?

1. Lidé se účastní aktivit, které vypadají dobře

Aby byl průzkum efektivní, potřebujete obdržet validní odpovědi od co nejrelevantnějšího vzorku respondentů. Zvyšte sociální hodnotu vašeho průzkumu tím, že využijete nové ratingové nástroje jako například grafický posuvník nebo pořadí možností dostupné v řadě online platforem.

2. Mentální odkazy na hlubší záměr akce aktivují smysl pro povinnost

Pokud budete v průzkumech využívat konkrétní leadership modely nebo grafiky, které jste předtím hojně prezentovali v průběhu tréninkového programu, můžete tím aktivovat myšlenku důležitosti obsahu a jeho vyššího významu.

3. Zájem nutí lidi se podělit

Zvažte uveřejnění účastníků zapojených do smysluplné a promyšlené rozvojové činnosti. Komu by nelichotilo vidět něco, co mu připomíná pozitivní zkušenost?

4. Sdílení zpětné vazby umožňuje vzájemné propojení zkušenosti

Díky tomu mohou jednotlivci navzájem připomínkovat a kolektivně hodnotit své zkušenosti z programu. Zkuste tyto privátní zážitky převést na něco, co bude veřejně přístupné, například na LinkedIn fóru.

5. Praktické tipy za hranice rozvojového programu jsou užitečné

Rady, které mohou účastníkům pomoci vylepšit jejich finanční situaci, zdraví nebo osobní život, se také počítají. Dejte účastníkům najevo svou podporu i nad rámec samotného programu a motivujte je k vyplnění hodnocení tím, že pouhých pár minut jim pomůže lépe uchovat zkušenosti a důležité body programu.

6. Příběhy se sociální, emocionální a praktickou hodnotou zvyšují atraktivitu

Vyprávění příběhů, které obsahují důležitou hodnotu, napomáhá respondentovi v rozhodování. Můžete třeba připojit promyšlenou informativní videonahrávku s někým, kdo už programem prošel a může sdílet své zkušenosti a výsledky.

-bn-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog