Může mít váš den 26 hodin? (1. díl)

Ilustrační snímek

Ne, to opravdu nemůže. Jak je ale možné, že váš kolega, který má obdobnou pracovní náplň jako vy, je o tolik produktivnější? Chodí včas domů, stíhá obědy a co víc, vše řeší úplně v klidu a bez stresu. Vy namísto toho, ještě v šest řešíte v kanceláři vaše resty a nadáváte. A co teprve vaši podřízení? Sice se říká, že kapitán opouští loď jako poslední, ale vaše plavidlo se jednak nepotápí a zadruhé i vy zajisté máte i další záliby než trávení času v kanceláři, ač vás budovatelská nálada stále neopouští.

U některých lidí se zdá, že si dodatečný potřebný čas snad vytvářejí. Pravdou ale je, že vaši kolegové nejsou superhrdinové. Pouze vědí, kolik času přesně která aktivita zabere. Podle Marka Langleye, ředitele Project Management Institute, způsobuje špatný organizační management až 11% finanční ztrátu v dolarech z každého projektu kvůli špatným odhadům a plánování. Jestliže tedy týden má 167 hodin, nebylo by skvělé získat třeba 17 hodin k dobru? Server Fast Company připravil několik tipů, které vám pomohou efektivněji plánovat váš pracovní den a tím si ušetřit nervy i čas.

1. Co požírá váš čas?

Mnoho z nás možná zhruba tuší, jaké aktivity zhruba nám ubírají čas, ale máme skutečné povědomí o tom, jak moc to odpovídá realitě? Podle Langleye je důležité při efektivním plánování získat právě realistický obraz o tom, jak trávíme svůj čas. Než však začnete vynášet nějaké soudy, zapište si vaše každodenní aktivity. Máte rádi mobilní aplikace? Vyzkoušejte některou z těchto. Nejste-li technologický fanoušek, vyzkoušejte jednodušší textovou dokumentaci zde.

2. Kolik času plýtváte?

Nyní je čas zaměřit se na jednotlivé aktivity. Velmi málo z nás je schopno zpětně ohodnotit svou produktivitu předchozího pracovního týdne. Kolik času strávíte dojížděním do zaměstnání? Do práce přicházíte v 9 hodin a v 10 hodin už máte poradu s kolegy. Jak efektivně využíváte čas mezitím?

3. Nebojte se pesimismu.

Často přeceňujeme čas vyhrazený určitým aktivitám, čímž se stáváme přehnaně optimističtí a čas nám utíká. Máme tendenci předpokládat, že se nám vše podaří hned napoprvé a mnohdy tak propadáme prokrastinaci. Liz Pearce, generální ředitelka společnosti LiquidPlanner, proto navrhuje vytvořit si „pesimisticky“ časovou rezervu pro případ, že se stane něco neočekávaného. Člověk nikdy neví…

4. Plánujte důsledně.

Další problém s odhadováním plánovaného času je neschopnost zahrnout do plánu i přidružené aktivity. Pokud použijeme paralelu s večeří, pak vaření nezahrnuje jen samotnou přípravu, ale také nákup, nutnost dojet do obchodu, vyložit zboží z koše, vystát frontu...

V pokračování článku seznam doplníme o několik málo bodů. Máte-li však vlastní poznámku, neváhejte nám ji sdělit nyní.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company

Články v sérii

Aktuální

Může mít váš den 26 hodin? (1. díl)

Aktuální

Může mít váš den 26 hodin? (2. díl)