Jak předvídat iracionální chování?

Ilustrační snímek

Dan Ariely je původem izraelský psycholog a behaviorální ekonom, který působí na Duke University v Severní Karolíně. Je také hostujícím profesorem na MIT, kde vyučuje v programu mediálního umění a vědy. Zabývá se výzkumem iracionálního chování lidí při rozhodování o věcech ekonomické, ale i každodenní povahy. Je známý zajímavými a často šokujícími experimenty, díky nimž velmi poutavě demonstruje, co všechno ovlivňuje proces lidského rozhodování.

Světový ohlas si Dan Ariely získal díky knize s názvem „Predictably Irrational: The Hidden Forces that Shape Our Decisions“, která vyšla i v češtině pod názvem „Jak drahé je zdarma“ (nakladatelství Práh, 2008). Čtenář se v ní dozvídá, jak fungují emoce v kombinaci různými marketingovými technikami a že i chytří lidé se mohou rozhodovat špatně. Neméně populární jsou i jeho knihy s českými názvy „Jak drahá je intuice“ (nakladatelství Práh, 2011) a „Jak drahá je nepoctivost“ (nakladatelství Práh, 2012).

O výsledky svých výzkumů se Dan Ariely rád dělí nejen v písemné, ale i v mluvené formě. Patří například k nejoblíbenějším vystupujícím na TED konferencích, které také pomáhá organizovat v rámci Duke University. Níže jsem pro vás připravili seznam jeho TED Talks, které rozhodně stojí za shlédnutí, pokud vás zajímá, co ve skutečnosti ovládá vaše rozhodování.

Our buggy moral code

Vystoupení Dana Arielyho na konferenci TED2009 z března 2009. Zabývá se zde chybami v lidském morálním kódu. Dozvíme se, jak v mládí prošel popáleninami na 70 procentech těla a jak jej to inspirovalo k odhalování příčin iracionálního chování, které vede lidi k podvádění nebo krádežím. Toto vystoupení je opatřeno i českým překladem a titulky.

Are we in control of our own decisions?

Vystoupení Dana Arielyho na konferenci EG2008 z května 2009 na téma ovládání našich rozhodnutí. Ariely zde používá překvapivé zrakové iluze jako ilustrace svých výzkumů iracionálního chování, které si většina lidí neuvědomuje. Toto vystoupení je opatřeno i českým překladem a titulky.

Beware conflicts of interest

Vystoupení Dana Arielyho na konferenci TED2011 ze srpna 2011. Na dalších příkladech ze své zkušenosti s popálením demonstruje střety zájmů ve světě vědy. Vítězí i ve vědě krátkozraké osobní cíle? Toto vystoupení je opatřeno i českým překladem a titulky.

What makes us feel good about our work?

Vystoupení Dana Arielyho na konferenci TEDxRiodelaPlata v dubnu 2013 na téma co nás motivuje k práci. Ariely vysvětluje, že to nejsou jen peníze, ale ani radost. Zdá se, že nejdůležitější je neustálý pokrok a pocit smyslu. Nechybějí dva zajímavé experimenty.

Patří Dan Ariely k vašim oblíbeným spíkrům a spisovatelům? Co si myslíte o závěrech jeho výzkumů?

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com

Články v sérii

Aktuální

Jak předvídat iracionální chování?

Aktuální

Dan Ariely vydává novou knihu "Irrationally Yours"