6 tipů, jak se nezbláznit ze svého zaměstnání

Ilustrační snímek

Jste-li zodpovědný lídr, je zcela přirozené, že svou funkci berete vážně a vedení pro vás může být občas emocionálně náročné. Důvodů může být mnoho: frustrace, nespokojenost nebo nedostatečné schopnosti pro daný úkol. Důležitější ale je, abyste věděli, co udělat proto, abyste se ze vší té zodpovědnosti brzy nezbláznili. Sever Smart Blogs proto připravil několik rad, které vám pomohou se postupně vrátit do zajetých kolejí, aniž byste nutně museli vystřídat zaměstnání.

1. Vezměte si dovolenou. Klasická rada, která snad vždycky zabere. Pokud jste jen vyčerpaní z náhlého závalu úkolů, které na vás dolehly, postačí vám třeba jen prodloužený víkend. Jestliže pociťujete dlouhodobější frustraci, která hraničí se syndromem vyhoření, je dobré si sjednat delší volno, popřípadě se dohodnout na flexibilnějším pracovním úvazku. Co když ale dovolenou máte už vyčerpanou? Zkuste další rady.

2. Naučte se něco nového. Možná, že jedním z důvodů vaší klesající pracovní energie je narůstající stereotyp z jednotvárné pracovní náplně. Čím náročnějšího koníčka si naleznete, tím spíše se vám podaří soustředit také na něco jiného a možná získáte zpět svou ztracenou kreativitu. Zapřemýšlejte nad dávnými aktivitami, kterých jste zanechali. Nebyla to škoda?

3. Najděte si oporu. Máte-li pocit, že se vám rozskočí hlava překypující myšlenkami, které vás tíží, není nic jednoduššího, než si nalézt někoho, kdo vás vyslechne. Přátele, rodina nebo i někdo, kdo se ocitá v podobné situaci, jako jste vy a sám se potřebuje někomu svěřit. Pokud nevíte kudy kam, najděte si mentora, který vám poskytne potřebný nadhled. Neznáte nikoho, kdo si prošel podobnou situací? Vyzkoušejte některý z dostupných mentoringových programů.

4. Postupujte po malých krůčcích. Nedělejte velké skoky a převratné změny, které by vám mohly narušit veškerý zavedený systém, který jste doposud měli. Popřemýšlejte nad situacemi, kterými nyní procházíte. Jaké jsou příčiny vašich obtíží? Pomohl by vám odborný kurz, lekce jazyků nebo změna pracovních návyků? Někdy je také důležité udělat malý krůček zpět, než můžete směle pokračovat vpřed.

5. Sledujte své denní návyky. Spíte dobře, nebo se ráno probouzíte unavení? Jak se stravujete? Kouříte nebo jste dokonce začali? Sledujte své biologické zvyklosti a denní režim. Mnohé o vás napoví. Zvláště v sychravém podzimním počasí se můžete cítit více unavení než obvykle a snadno se nachladíte. Stanovte si jasné podmínky pro své denní zvyklosti. Začněte ráno plnohodnotnou snídaní a dejte si nějaký ten vitamín pro zdraví a energii, odpoledne si zasportujte nebo se alespoň projděte cestou z práce domů a nechoďte spát déle jako o půlnoci.

6. Pomožte někomu jinému. Jestliže bojujete s vlastními problémy, soustředíte se více na své nitro a vlastní citové rozpoložení než na věci, které se dějí okolo vás. Najděte tedy způsob, jak se zaměřit na potřeby ostatních v práci i ve vašem okolí. Úspěšný boj s problémy druhých vás pozitivně naladí a díky tomu se i vy budeme moci lépe vypořádat s vlastními obtížemi.

Nepřijít o rozum kvůli náročnému zaměstnání je občas obtížné a každý z nás hledá svou cestu úniku před emocionálním i fyzickým vypětím. Jaký je váš recept?

-bn-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com