Introvert nemusí být mimo dění

Ilustrační snímek

Být introvert neznamená automaticky mít špatné vztahy s ostatními a nedosahovat žádných úspěchů, protože extroverti jsou průbojnější. Může to tak ale dopadnout, když si introverti nebudou vědomi zbytečných chyb, které vycházejí z jejich povahy. Neznamená to snažit se předělat svou osobnost, pouze se zaměřit na několik klíčových věcí v interpersonální komunikaci. Na následující zbytečné chyby introvertů upozornila na serveru Psychology Today spisovatelka Sophia Demblingová, která se ve svých knihách věnuje právě introvertům.

Přílišná izolace

Být dlouho sám neprospívá nikomu. Jakmile se ve své samotě začnete cítit stísněně, je čas zavolat přátelům a sejít se osobně.

Neschopnost zavolat zpět

Většina introvertů nesnáší telefonování. To však neznamená, že mají ignorovat lidi, kteří je telefonicky shánějí. Pokud vám někdo důležitý telefonuje a nezastihne vás, zavolejte mu zpět nebo alespoň pošlete e-mail.

Vyhýbání se společenské konverzaci

Introverti preferují komunikaci o konkrétních záležitostech, neradi mluví takříkajíc o ničem. Pokud však již vyjdou do společnosti a mají působit přátelsky, je třeba vždy začínat společenskou konverzací.

Příliš mnoho slov

Nervózní introvert může mít ve společnosti i opačnou tendenci – bez přestávky mluvit o nepodstatných věcech. Je-li to váš případ, vždy sledujte reakce okolí. To, že je váš monolog příliš dlouhý, poznáte velmi snadno.

Propadání strachu

Introverze a stydlivost je jedna věc, introvert by však neměl být paralyzován strachem. Pokud skutečně nedokážete někomu zatelefonovat, jít na společenskou akci nebo s někým zahájit rozhovor, je na čase hledat příčiny vašeho strachu a od věci není ani vyhledat odbornou pomoc.

Odsuzování společenských kontaktů jako ztráty času

Ne všechny společenské akce jsou zbytečné a ne všichni extroverti jsou povrchní. Ani rozhovory o tématech, které nejsou smrtelně důležitá, nemusí být ztrátou času.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today