Jste pány své kariéry?

Ilustrační snímek

Kariéra už dávno nemá čistě lineární průběh. Doby, kdy platilo, že výška pozice v hierarchii firmy je přímo úměrná počtu let strávených ve firmě, je za námi. Cest na vrchol je celá řada a vedou různými oklikami. Ať už ta vaše bude jakákoli, vyvarujte se na ní následujících zbytečných chyb:

Nezapomínejte budovat kontakty, i když máte práci, která vám momentálně vyhovuje

To, že dnes máte dobrou práci, neznamená, že ji budete vykonávat věčně. Rozvíjet kontakty s lidmi z oboru byste měli neustále, ať už prostřednictvím konferencí a jiných více či méně formálních setkání nebo sociálních sítí.

Nepředpokládejte, že vás zaměstnavatel bude řídit vaši kariéru za vás

Zaměstnavatel vám může zajistit potřebné zdroje a kontakty, záleží však především na vás, zda si o ně dokážete říci a využít je. Nebojte se žádat o nové výzvy.

Nezapomínejte si vést záznamy o svých úspěších

Nikdo jiný to za vás neudělá. Nemělo by se vám stát, že si nebudete pamatovat projekty, na kterých jste pracovali, až je bude třeba předložit pro další postup ve vaší kariéře.

Nečekejte, že povýšení přijde samo

I když budete pracovat skutečně tvrdě, nemusí vám to být nic platné, když nedokážete svůj zájem o postup směrem nahoru a nepodložíte jej fakty.

Nepřehlížejte laterální možnosti rozvoje kariéry

Počítejte i s možnostmi přesunu na jinou pozici téže úrovně. Tyto zkušenosti mohou zvýšit vaše šance na vyšší pozici v budoucnosti.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track