Umíte pracovat s kamerou?

Ilustrační snímek

V dnešní době, kdy se ve firmách běžně komunikuje pomocí videokonferencí a videohovory slouží stále častěji i k výběru zaměstnanců, se vyplatí znát alespoň základy práce s kamerou. Nejde o to, abyste se stali profesionálními kameramany, ale především o to, abyste s uvědomili, jak kamera funguje a jak člověk snímaný kamerou vypadá. Praktické tipy, na co si před kamerou dát pozor, přinesl server Recruiter.com.

1. Holá kůže se leskne

Váš lesknoucí se obličej nebo pleš spolehlivě odradí pozornost člověka, s nímž mluvíte, od toho, co říkáte. Věnujte proto zvláštní pozornost svému obličeji a hlavě. Pomůže vám pudr, make-up a papírové kapesníčky, ale také vhodné osvětlení.

2. Na oblečení záleží

Nespoléhejte na to, že když sedíte za stolem, stačí vám košile a trenýrky. Pokud jde o barvy, neoblékejte se do bílé a nevybírejte si vzory s pruhy. Neodvádějte pozornost příliš nápadnými šperky či kravatami. Ve skříni nechte i jakýkoli oděv bez rukávů.

3. Kamera přidává roky a kila

Pokud nechcete vypadat zbytečně starší a tlustší, musíte umět kameru správně nastavit. Obecně platí, že by vás kamera neměla snímat zespodu. Kameru proto umístěte tak, aby byla mírně nad úrovní vašich očí a nikoli přímo proti vám, ale mírně vpravo nebo vlevo – podle toho, ze které strany vypadáte lépe. Při samotném hovoru se nedívejte do očí osobě, kterou vidíte na obrazovce, ale do kamery. Ideální je přilepit si poblíž kamery barevnou nálepku, která vám bude připomínat, kam se máte dívat.

4. V záběru nejste jen vy, ale i vaše bezprostřední okolí

Prostředí okolo vás bylo mělo být co nejméně rušivé. Základem je čistý uklizený stůl a podlaha, pozornost je však třeba věnovat i stěnám. Za zády by vám například neměla viset nástěnka nebo kalendář s citlivými informacemi. Dávejte si pozor na zářivky nad hlavou a jakékoli silnější světlo za vámi. Potřebujete-li si přisvítit, použijte stolní lampu.

5. Na kameru se mluví pomalu

Nejprve si vyslechněte, co vám říká osoba na druhé straně a teprve poté mluvte. Dávejte si při tom pozor, abyste nemluvili příliš rychle. Budete pak jednak vypadat méně nervózně a odpovídat s větším rozmyslem a jednak vám bude lépe rozumět. Cvičte se také v tom, abyste nepoužívali zbytečné slovní vycpávky.

-kk-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com